IZMJENE POREZNOG SUSTAVA

Prka: Besmisleno je oporezivati štednju

15.09.2009 u 11:03

Bionic
Reading

'Danas se zaziva oporezivanje štednje i prihoda od štednje zbog svojevrsnog revanšizma prema društvenim skupinama za koje se smatra da su nezakonito stekle kapital, zanemarujući pritom da se tako šteti interesima svih onih koji su ga stekli na legitiman i legalan način', ističe Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke i nekadašnji ministar financija u intervjuu Poslovnom dnevniku

Prka smatra da hrvatskom poreznom sustavu treba 'duboki remont' jer je 'izglodan' brojnim izuzećima i olakšicama koje zahtijevaju armiju službenika da ljudima vraćaju poreze. 'Uzimamo pa vraćamo, umjesto da proširimo osnovicu, smanjimo stope i nikome ne vraćamo', kaže Prka dodajući da u za razliku od izdašnih i jednostavnih poreza na potrošnju, oni na kapital, odnosno imovinu, komplicirani i dvojbeni.

Bivši ministar financija protivi se oporezivanju štednje i dohotka od kapitala ističući da se na taj način ide k dvostrukom oporezivanju. 'Onaj tko je zaradio dohodak i dio tog dohotka uštedio već je platio porez na dohodak. Ako mu se pri njegovu investiranju na tržište kapitala, u banku ili nekretnine naplati porez na kamatu, dividendu ili dobit od prodaje, onda je to dvostruko oporezivanje', tvrdi Prka. Prema njegovom mišljenju, oporezivanjem prihoda od štednje i kapitala kažnjavaju se oni koji štede i omogućuju ulaganja, a stimuliraju oni koji odmah potroše svoj dohodak.

'Jednostavno, besmisleno je oporezivati resurse koji vam toliko trebaju, a nemate ih dovoljno. Hrvatska ima deficit između domaće štednje i investicija i za toliko se 'po defaultu' godišnje mora zaduživati vani gomilajući javni i privatni dug. Mudre zemlje to ne čine', zaključuje Prka.