VIŠAK 200 ZAPOSLENIH

Pripajanje Slavonske Hypo banci do 1. ožujka

28.01.2009 u 14:36

Bionic
Reading

Pripajanje Slavonske banke Osijek (SBO) Hypo Alpe Adria banci (HAAB) trebalo bi biti završeno do 1. ožujka ove godine, a jedna od njegovih posljedica bit će i višak od 200 zaposlenika u obje banke, za čije će se zbrinjavanje izdvojiti ukupno 32 milijuna kuna, izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare u Osijeku predstavnici uprava ovih banaka.

Predsjednik Uprave HAAB Markus Ferstl kazao je kako se na pripajanju, koje je već odobrila Hrvatska narodna banka, radi više od godinu dana, a da je u postupku dobivanje odobrenja za buduće članove Uprave ujedinjene banke, dodavši kako je gotovo sigurno da će se sadašnji predsjednik Uprave Slavonske banke Ivan Mihaljević pridružiti Upravi nove banke "u vrlo snažnoj ulozi".

Naš je cilj da do 2012. postanemo lider u kvaliteti usluge i treća banka po veličini i profitabilnosti u Hrvatskoj, a da sadašnji udio od 10 posto hrvatskog bankarskog tržišta, kao ujedinjena banka, prema sadašnjim očekivanjima, povećamo na 13 ili 14 posto, rekao je Frestl.

Dodao je kako će se banka jače posvetiti financiranju malog i srednjeg poduzetništva, a poslovna strategija predviđa i jaču suradnju s državom i državnim institucijama.

Mihaljević je izvijestio da će u procesu spajanja programom zbrinjavanja viška zaposlenika biti obuhvaćeno ukupno 200 djelatnika - 50 zaposlenika odlazi iz Hypo banke, a 150 iz Slavonske banke

I da nema procesa pripajanja u Slavonskoj bi banci došlo do smanjivanja broja zaposlenih zbog uvođenja novog IT sustava i modernizacije poslovanja, rekao je Mihaljević.

Najavio je kako je programom zbrinjavanja djelatnicima, koji budu proglašeni viškom, predviđena isplata otpremnine od 7.400 kuna po godini staža, a iduće četiri godine banka preuzima obvezu stipendiranja djece zaposlenika, koji odlaze iz tvrtke, iznosom od 1.600 kuna mjesečno

Najavio je kako će ujedinjena banka nastaviti razvijati regionalni koncept, s jakim regionalnim podružnicama i timovima, s ciljem da klijenti sve potrebne usluge mogu obaviti u poslovnici na svojem području. Napomenuo je kako se nakon pripajanja očekuje širenje postojeće mreže poslovnica.

Na novinarski upit Ferstl je kazao kako se pripajanjem Slavonske banke HAAB-u očekuje godišnja ušteda od 10 milijuna eura, a Mihaljević je pojasnio kako je riječ o dugoročnoj uštedi, jer se ove godine očekuju veći troškovi zbog zbrinjavanja viška zaposlenika.

Prema zadnjim podacima Hrvatske narodne banke, krajem rujna prošle godine aktiva Hypo Alpe Adria banke iznosila je 25,08 milijardi kuna, što je udio od 6,94 posto u ukupnoj aktivi svih banaka u Hrvatskoj. Slavonska banka imala je krajem rujna lani aktivu od 10,73 milijarde kuna, što je udio od 2,97 posto.

Sa udjelom u ukupnoj aktivi od oko 10 posto, po podacima iz rujna prošle godine, ujedinjena će banka biti na petom mjestu po veličini aktive među od svim bankama u Hrvatskoj.

sve osim nogometa

Učitavanje...