PROCJENE POTROŠAČA

Primanja kućanstava u eurozoni rast će i za godinu dana slabije od cijena

12.05.2023 u 13:10

Bionic
Reading

Potrošači u eurozoni i dalje procjenjuju da će nominalna primanja kućanstava za godinu dana rasti čak četiri puta slabije od cijena, pokazali su rezultati istraživanja Europske središnje banke (ECB)

Za godinu dana inflacija bi prema očekivanjima potrošača trebala iznositi 5,0 posto, pokazalo je istraživanje ECB-a, provedeno u ožujku. U veljači potrošači su očekivali da će iznositi 4,6 posto. I za tri godine cijene bi trebale rasti snažnije no što su donedavno prognozirali, za 2,9 posto. Prema prethodnoj anketi prognozirali su 2,4-postotni rast cijena.

Nominalna primanja trebala bi pak za godinu dana porasti za 1,3 posto, procjenjuju potrošači, neznatno snažnije no što su prognozirali u veljači. Njihova očekivanja nominalnog rasta potrošnje blago su poboljšana, iskazana u prognoziranoj stopi rasta od 4,1 posto, u usporedbi s 3,9 posto prognoziranih u veljači.

Gospodarska aktivnost u eurozoni trebala bi se u 12 mjeseci do kraja ožujka 2024. smanjiti za jedan posto, neznatno snažnije no što su prognozirali mjesec dana ranije.

Stopa nezaposlenosti trebala bi po njima krajem ožujka iduće godine iznositi 11,7 posto, što je za 0,2 postotnog boda više no što su prognozirali u veljači. Sada očekuju i otežani pristup kreditima dok su u veljači prognozirali nešto blaže uvjete, pokazalo je istraživanje. U ECB-ovoj anketi sudjeluje 14 tisuća ispitanika iz šest vodećih gospodarstava eurozone.