hera u akciji

Prijedlog promjene određivanja cijena plina problematičan za distributere: 'Retroaktivno se zadire u ugovore'

30.03.2023 u 09:10

Bionic
Reading

Opskrba prirodnim plinom za korisnike iz kategorije kućanstva oduvijek je bila važno pitanje, a zbog izvanredne situacije na europskim energetskim tržištima i posljedičnih cjenovnih ekstrema u 2022. godini, hrvatski energetski regulator HERA predložio je neočekivanu promjenu metodologije za izračun cijene nakon završetka razdoblja formiranja cijene

Putem energetske regulatorne agencije HERA, Hrvatska je 2020. godine uvela tržišni princip opskrbe plinom za korisnike plina iz kategorije kućanstva. U tu svrhu HERA je u listopadu 2020. objavila podzakonski akt s preciznom metodologijom izračuna cijene za navedeni segment korisnika. Potom je raspisala javni natječaj za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja 2021. do 30. rujna 2024. godine.

Distributeri su pristupili natječaju shodno zakonskim regulativama te su odabrani oni s najpovoljnijom ponudom na svojim distribucijskim područjima, a nakon čega su sklopili ugovore te osigurali ugovorene količine plina za točno utvrđeno razdoblje.

Prema Metodologiji, cijena za opskrbu korisnika plina iz kategorije kućanstva formirana je u godini koja prethodi godini opskrbe. Za isporuku u razdoblju od 1. travnja 2023. do 30. rujna 2023, cijena je formirana na TTF trgovinskom plinskom čvorištu od 1. travnja 2022. do 28. veljače 2023. i iznosi 105,6 EUR/MWh za navedeno razdoblje isporuke. Usporedbe radi, u godini opskrbe od 1. travnja 2022. do 1. travnja 2023. cijena je bila 41,0 EUR/MWh.

HERA je 8. ožujka 2023. dala na javnu raspravu Prijedlog izmjena i dopuna važeće Metodologije za izračun cijene za razdoblje od 1. travnja 2023. do 1. travnja 2024., pri čemu je ključna činjenica da se ne uzima u obzir već formirana cijena, ali se propisuje nova cijena temeljena na TTF cijenama koje su na snazi sedam dana nakon objave novousvojene Metodologije u Narodnim novinama. U praksi to znači da se već formirana ugovorena cijena zamjenjuje novom tržišnom cijenom koja je znatno niža.

Početkom ožujka 2023. HERA je uputila u javnu raspravu Prijedlog izmjena i dopuna važeće Metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu. Javna rasprava vezana uz novu Metodologiju završila je 27. ožujka 2023. godine.

Nova Metodologija stvara gubitke i velike štete distributerima, kaže za tportal dobro upućeni izvor te navodi da se ključna promjena koja se predloženim izmjenama Metodologije nastoji izvršiti odnosi na promjenu formule za izračun troška nabave plina za regulacijsku godinu 2023/2024. koja započinje dana 1. travnja 2023. godine

'Navedena promjena predlaže se tako da se umjesto planiranog razdoblja od 1. travnja 2022. godine do 28. veljače 2023. godine koje obuhvaća ukupno 334 dana, odnosno punih 11 mjeseci, za izračun troška nabave plina za naredno razdoblje u obzir uzme isključivo tržišna cijena plina kroz razdoblje u trajanju od sedam (7) dana koje započinje stupanjem na snagu predloženih izmjena i dopuna Metodologije', poručuje naš sugovornik.

Dodaje da se predloženim izmjenama neosnovano retroaktivno zadire u ugovorne uvjete koji se temelje na provedenom javnom natječaju Agencije za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge za razdoblje 01.04.2021. do 30.09.2024. Uvjeti provedenog natječaja temelje se isključivo na trenutno važećoj Metodologiji čija je primjena bila propisana za čitavo ugovorno razdoblje.

'HERA pokušava ubrzati javnu raspravu o izmjeni Uredbe i ignoriraju zakonske rokove za javnu raspravu i primjenu novog zakona, uz obrazloženje da se radi na ublažavanju cjenovnog šoka na nacionalnom tržištu plina i zaštiti korisnika, iako nova Metodologija stvara negativnu razliku i štetu za distributere', zaključuje naš izvor.