TVRTKA EY DODJELJUJE

Prijavite se na 'poduzetnički Oscar'!

09.09.2015 u 15:56

Bionic
Reading

Revizorsko-konzultantska tvrtka EY Hrvatska od srijede je otvorila prijave za sudjelovanje na drugom po redu hrvatskom izboru za EY Poduzetnika godine. Svi domaći poduzetnici imaju mogućnost prijave na ovaj globalni program do 30. listopada 2015, a novi će hrvatski EY Poduzetnik godine biti proglašen 17. ožujka 2016. na završnoj gala večeri, priopćeno je u srijedu

Ovaj program, popularno prozvan 'poduzetnički Oscar', osmišljen je s ciljem promoviranja postignuća poduzetnika, a u svijetu se provodi već 29 godina u preko 60 zemalja. Veliko finale čitavog projekta održat će se u lipnju 2016. u Monte Carlu, u kojem se posljednjih 15 godina bira svjetski EY Poduzetnik godine u konkurenciji nacionalnih pobjednika.

'EY kao tvrtka globalno provodi niz projekata društveno odgovornog poslovanja u zajednici, a na odluku da u Hrvatskoj pokrenemo upravo projekt EY Poduzetnik godine utjecalo je mišljenje kako je poticanje poduzetništva izrazito važno kako bi se donijele promjene u društvu i samom gospodarstvu zemlje. Prvo izdanje projekta ispunilo je naša očekivanja, a očekujemo da ćemo ove godine imati još više prijava i novih inspirativnih poduzetničkih priča naših poduzetnika', napomenuo je prilikom otvaranja prijava Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska.

Izbor hrvatskog EY Poduzetnika godine i ovog puta će provesti nezavisan i stručan žiri kojemu će se na čelu nalaziti predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi. Uz Nenada Bakića i Sašu Cvetojevića, poznate hrvatske poduzetnike i investitore, te direktoricu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Vedranu Jelušić Kašić i dekana Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Lajoša Žagera, koji su u radu žirija sudjelovali i prošle godine, ovogodišnji je proširen za dva nova člana. Alan Sumina i Zoran Vučinić iz tvrtke Nanobit, kao prvi pobjednici i nositelji titule hrvatskog EY poduzetnika godine, ove godine će biti novi članovi žirija te će odlučiti o njihovim nasljednicima.

'Sam program iznimno je dobar za motivaciju cjelokupnog hrvatskog društva i isticanje činjenice da postoje domaće poduzetničke priče koje su uspješne na globalnom nivou. EY Poduzetnik godine prilika je za poticanje pozitivnih poduzetničkih priča, što smo i sami imali priliku osobno iskusiti. Odlazak u Monte Carlo i sudjelovanje na globalnom natjecanju u konkurenciji s iznimno uspješnim poduzetnicima iz cijelog svijeta za nas je bila dodatna motivacija i iskustvo koje nije mjerljivo', istaknuo je Alan Sumina iz tvrtke Nanobit, uz kolegu Zorana Vučinića proglašen EY Poduzetnikom godine u prvom izdanju programa.

Tko se može prijaviti?

Kako pojašnjavaju organizatori, pravo prijave imaju svi poduzetnici zaslužni za poslovni uspjeh tvrtke, s najmanje dvije godine na upravljačkoj poziciji u kontinuitetu. Jednako tako,  moraju imati značajan vlasnički udio u tvrtki ili, ako se radi o dioničkom društvu, kandidat mora biti suvlasnik i imati status kojim je u mogućnosti utjecati na donošenje odluka i djelovanje upravnog odbora. Tvrtka ne može biti podružnica ili predstavništvo strane tvrtke te mora aktivno poslovati barem tri godine i imati minimalno 20 zaposlenih. Prijave za kandidate ne iziskuju dodatne troškove, već je jedini uvjet da poduzetnici ispunjavanju zadane uvjete poslovne izvrsnosti. O važnosti poticanja poduzetništva pri službenom pokretanju prijava govorio je i Michael Georg Müller, predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb, ujedno generalnog sponzora EY Poduzetnika godine.