savjeti stručnjakinje

Prijateljstvo sa šefom nije dobra ideja: Ovako se treba postaviti na poslu

10.05.2023 u 20:59

Bionic
Reading

Previše blizak odnos između šefa i zaposlenika može zakomplicirati situacije u kojima se donose teške odluke. Na što treba pripaziti i kako se postaviti na poslu?

'Bez obzira na to koliko vam je dobar odnos sa šefom, ako on dobije naredbu da vam da otkaz, vi ćete ga i dobiti', rekla je poslovna trenerica Phoebe Gavin. Možda zvuči grubo, ali to je samo posao, objašnjava ona. Lideri su na radnom mjestu odgovorni za rezultate. Prijateljstvo na vertikalnoj osi na radnom mjestu dovodi u pitanje vaše stvarne rezultate na poslu, a s time se slažu i mnogi zaposlenici u SAD-u.

Prema pisanju CNBC-ja, tri od pet američkih zaposlenika vjeruje da radnici koji su prijatelji sa svojim šefovima imaju u određenoj mjeri poseban tretman u odnosu na one koji se na poslu drže samo profesionalnog odnosa. Velik broj njih smatra da ti zaposlenici dobivaju više pažnje i da imaju fleksibilnije rasporede.

Poslovna trenerica ističe i da pored toga prijateljski odnos sa šefom može dovesti do problema jer će kad-tad doći do trenutka da će želja šefa da vam učini nešto po volji jer ste mu prijatelj biti u srazu s njihovom odgovornošću prema poslu.

Kako biste izbjegli neugodne situacije koje mogu proizaći iz previše bliskog odnosa s nadređenim, pokušajte razviti topao i srdačan odnos, umjesto prijateljstva, savjetuje ova stručnjakinja za liderstvo. Prije svega valja proučiti kulturu tvrtke za koju radite i njoj se prilagoditi, te shodno tome i postaviti odgovarajuće granice prema sebi i vašem šefu.

Kakve će te granice biti ne ovisi samo o kulturi tvrtke, nego i o kulturi industrije u kojoj radite. I valja uzeti i u obzir da ne morate kopirati obrasce ponašanja svojih kolega jer ne mora značiti da su oni dobri. Samo zato što su ostali opušteni i pričaju o tome kako su se, primjerice, napili za vikend, ne znači da i vi to morate raditi, dodaje.

Vaš odnos sa šefom trebao bi se temeljiti samo na tome kako radite svoj posao, a ne na tome koliko su vaše osobnosti kompatibilne. Dobri međuljudski odnosu na poslu vrlo su važni, ali ne moraju biti temelj profesionalnog odnosa sa šefom i kolegama.