POSLOVNI REZULTATI

Prihod njemačkog BASF-a oštro pao, najavljen novi val otkaza

23.02.2024 u 16:23

Bionic
Reading

Njemački kemijski div BASF izvijestio je u petak o oštrom padu prihoda u 2023. godini zbog nižih cijena i slabije prodaje i signalizirao novi val otkaza kako bi smanjio troškove u razdoblju slabe potražnje u Europi.

BASF-ov prihod pao je lani za 21,1 posto, na 68,9 milijardi eura.

Operativna dobit (EBIT) prije posebnih stavki iznosila je 3,8 milijardi eura i gotovo je prepolovljena u usporedbi s 2022.

BASF je prošlu godinu zaključio s neto dobiti od 225 milijuna eura. U 2022. zabilježili su neto gubitak od 627 milijuna eura.

Znatno niži prihod i operativnu dobit uprava objašnjava slabijim rezultatima u odjelu kemikalija i materijala i nižim cijenama nego u 2022. zahvaljujući jeftinijim sirovinama.

Ističu i manji obujam prodaje u svim segmentima, ukazujući na slabu potražnju.

U 2022. najavili su smanjenje troškova zbog lošijeg poslovanja i otežanih uvjeta u Europi, posebice pod utjecajem naglog poskupljenja plina, i lani su pokrenuli niz mjera kako bi uštedjeli u "neproizvodnim dijelovima Europe" i "prilagodili proizvodne strukture u pogonu u Ludwigshafenu.

Krajem 2023. objavili su da bi do kraja 2026. trebali uštedjeti 1,1 milijardu eura godišnje. U petak naveli su da su već na kraju prošle godine uštedjeli oko 600 milijuna eura, uz gašenje radnih mjesta i zatvaranje nekoliko tvornica kemikalija.

Poboljšana učinkovitost smanjit će fiksne troškove, a proizvodni kapaciteti bit će prilagođeni zahtjevima tržišta, naglasili su.

„Program će stoga, nažalost, rezultirati i daljnjim gašnjem radnih mjesta”, kazao je izvršni direktor Martin Brudermüller.

BASF očekuje da će svjetsko gospodarstvo slabo rasti i u ovoj godini. Prognoziraju godišnju dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), prije posebnih stavki, u rasponu od 8,0 do 8,6 milijardi eura, u usporedbi sa 7,7 milijardi eura u 2023.