ULAGAČKE PRILIKE

Preteknite Kineze i kupite tvornicu stolaca ili vrata

11.10.2012 u 16:34

Bionic
Reading

Hrvatski drvni klaster predstavio je danas u sklopu sajma Ambienta desetak dobrih prilika za ulagače u drvnu industriju. Radi se većinom o tvornicama stolaca ili vrata u stečaju a zanimljivo je da je izlaganju prisustvovao i Qian Changyong, ekonomski savjetnik kineskog veleposlanika u Hrvatskoj

Marijan Kavran, direktor Drvnog klastera, kao prednosti domaće drvne industrije koje bi trebale privući investitore istaknuo je kvalitetnu sirovinu, velike potencijal biomase i dobru povezanost s inozemnim tržištima.

'Ne smijemo zaboraviti i sve veću potražnju za drvetom u graditeljstvu, kako u Hrvatskoj tako i u zemljama u okruženju', rekao je Kavran.

Od konkretnih ulagačkih prilika prvu je naveo tvornicu namještaja u Ogulinu čija je cijena dva milijuna eura. Prema riječima Kavrana ogulinski pogon nekad je uglavnom proizvodio stolce i to za prekomorske zemlje.

Za varaždinski Mundus, jedno od naših najstarijih drvoprerađivačkih poduzeća, izvješena je cijena od 6,5 milijuna eura. Direktor Drvnog klastera ustvrdio je da je to vrlo povoljna ponuda ako se uzme u obzir kako se zemljište tvrtke od 14 hektara nalazi u samom gradu.

Slatinski Gaj prodaje se za 3,6 milijuna eura. Kavran je istaknuo kako se radi o tvrtci koja je nekad bila sinonim za preradu drva i koja je namještajem opremila brojne hotele u Hrvatskoj, Rusiji, Iraku i dr.

Novi vlasnik već sutra može započeti proizvodnju u koprivničkom Bilokalnik Drvu koji se prodaje za 12 milijuna eura. U cijenu je uz devet hektara zemljišta, tvorničke hale, moderne strojeve, uključena i velika zaliha gotovih vrata.

Za lokacije u Svetom Juraju i Vratima traži se po 1,3 milijuna eura. Kako se zemljište od 3,1 hektara u Svetom Juraju nalazi nedaleko od mora pogodno je, istaknuo je Kavran, i za turizam.

Zemljište nekadašnje tvornice Meranti u Vratima, površine 3,2 hektara, idealno je ne samo za proizvodnju namještaja već i za izgradnju trgovačkog ili logističkog centra jer je smješteno uz autocestu Rijeka – Zagreb.

Kavran je još spomenuo pogone u Vrhovinama, Donjoj Lomnici, Krapini i Novoj Gradiški koje tek treba pripremiti za prodaju. Osim njih, nove vlasnike čeka još 20-tak pilana u Lici, Gorskom Kotaru, Slavoniji i na Banovini.