ravnopravnost spolova

Presedan: Tvrtke će morati plaćati jednako muškarce i žene, osim ako nemaju baš jake argumente

21.02.2023 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon najnovije presude njemačkog suda poslodavcima će, osim u posebnim situacijama, biti otežano plaćati žene manje nego muškarce. Primjenjuje se načelo jednakih plaća za muškarce i žene, a ako poslodavci ipak žele muškarcima dati veću plaću, morat će imati jako dobre argumente za to

Njemački Savezni sud za rad donio je presudu koju stručna javnost smatra prekretnicom i civilizacijskim iskorakom. Sud je odlučio da se razlike u plaćama između muškaraca i žena koji rade na istoj poziciji neće više moći pravdati 'boljim pregovaračkim sposobnostima' muškaraca.

Kako piše Tagesschau, žena koja je radila kao prodajni predstavnik u jednoj tvrtki dobila je manju plaću nego njezin kolega zaposlen na istoj radnoj poziciji te je cijeli slučaj prijavila sudu.

Tvrtka je razliku u plaćama žene i muškarca pravdala time da je muškarac bolje pregovarao. Nakon što je izgubila na nižim sudovima, Savezni sud za rad presudio je u njezinu korist. Plaća joj mora biti izjednačena s onom kolege, a treba joj biti isplaćena i naknada za spolnu diskriminaciju.

S pravne strane ova odluka ima uporište i u europskom zakonu. 'Svaka država članica osigurava primjenu načela jednake plaće za muškarce i žene koji se bave istim poslom', piše o Ugovoru o radu Europske unije.

  • +4
Euri Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Poslodavac mora dokazati da postoje drugi razlozi za nejednaku plaću muškarca i žene, a to očito nisu 'bolje pregovaračke sposobnosti'. Sud je jasno dao do znanja da je u ovom slučaju riječ o spolnoj diskriminaciji. Nadalje, ako poslodavac prihvati zahtjev za većom plaćom, onda je mora povećati i onima koji rade isti ili sličan posao te imaju slične kvalifikacije i radno iskustvo.

Ako poslodavac pak inzistira na tome da muškarac koji radi na istoj poziciji kao žena ima veću plaću, mora navesti valjane razloge poput boljih kvalifikacija ili pak dužeg razdoblja rada u toj tvrtki.

Objektivan razlog za veću plaću muškarcu može biti i ako je poslodavac imao dugo otvorenu poziciju za neko radno mjesto. Kao što je Savezni sud za rad već 2021. odlučio, razlog za nejednaku plaću može biti i duže radno iskustvo.