POREZNE PRIJAVE

Prepolovljene porezne olakšice za 2010.

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.01.2011 09:23
  • Objavljeno 18.01.2011 u 09:10
porezna prijava

porezna prijava

Izvor: Cropix / Autor: Vjekoslav Skledar / CROPIX

Hrvatski građani i ove će godine do kraja veljače moći predavati godišnje prijave poreza na dohodak za 2010. godinu, a u tim će prijavama posljednji put moći prijaviti porezne olakšice za uplaćene premije osiguranja, zdravstvene usluge i stambene potrebe, ali u upola manjem iznosu nego do sada, odnosno umjesto do 12 tisuća kuna u iznosu do šest tisuća kuna i to samo za uplate izvršene do 30. lipnja 2010. godine

U Ministarstvu financija predviđaju da će za 2010. godinu biti podnijet manji broj prijava nego prošle godine (kada ih je zaprimljeno oko 1,12 milijuna) zbog izmjena poreznih propisa.

Naime, 1. srpnja prošle godine stupile su na snagu izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima su ukinute porezne olakšice u iznosu do 12.000 kuna godišnje za uplaćene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja, potom stvarne troškove zdravstvenih usluga (liječnički pregledi, dijagnostičke i laboratorijske pretrage, stomatološke usluge, lijekovi, ortopedska pomagala i slično) te stambene potrebe (kupnju ili gradnju prvog stambenog prostora, održavanje postojećeg stambenog prostora i plaćenu slobodno ugovorenu najamninu).

Budući da je taj Zakon stupio na snagu 1. srpnja 2010., porezni obveznici će moći umanjiti dohodak ostvaren u 2010. za navedene olakšice - uplaćene premije osiguranja, zdravstvene usluge i stambene potrebe - u ukupnom iznosu do 6.000 kuna i to samo za uplate izvršene do 30. lipnja 2010. (što se dokazuje vjerodostojnim ispravama – računima, potvrdama osiguravatelja i drugim ispravama propisanim Zakonom o porezu na dohodak i Pravilnikom o porezu na dohodak), objašnjavaju iz Ministarstva financija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!