SLAVODOBITNI GRADONAČELNIK

Premijerki Kosor 'lekcija' iz Požege

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 07.06.2010 15:07
  • Objavljeno 07.06.2010 u 14:09
zdravko ronko

zdravko ronko

Izvor: tportal.hr / Autor: Sanja Rapaić

Gradonačelniku Požege, SDP-ovcu Zdravku Ronku uspjelo je ono što premijerki Jadranki Kosor, na nivou države, neće tako lako poći za rukom. Naime, Ronko je danas ispred Grada kao poslodavca potpisao s predstavnicima sindikata nove kolektivne ugovore za koje, nakon što isteknu, više neće vrijediti dosadašnja, neograničena primjena stečenih prava

Iako je neograničena primjena prava iz starih kolektivnih ugovora još uvijek na snazi, sindikati su s Gradom kao poslodavcem pristali potpisati nove u koje su ugrađene sve izmjene koje je Vlada tražila, no Grad zaposlenima u gradskoj upravi i gradskim institucijama nije srezao nijedno od stečenih prava, što se, tvrdi Ronko, Vlada sprema učiniti.

'Sanader je iskoristio sindikate, a Kosor ih obmanjuje'

Dosadašnja neograničena primjena prava iz starih kolektivnih ugovora, nakon njihovog istjecanja, ne odgovara Vladi, pojašnjava Ronko, dodajući da upravo zbog toga vlada premijerke Kosor i predlaže da se taj rok s neograničenog skrati na 180 dana, iza čega se, kako ističe gradonačelnik Požege, kriju skrivene namjere Vlade koja će rezanjem radničkih prava svaki budući kolektivni ugovor učiniti mnogo lošijim za radnike od prethodnog.

'Bivša vlada Ive Sanadera iskoristila je sindikate pred izbore, a vlada Jadranke Kosor sada ih obmanjuje, jer iza onog što im nudi na potpis stoje ne baš dobre namjere. Glavni cilj jest da se što prije otkažu svi postojeći kolektivni ugovori koji radnicima jamče pravo na božićnice, regres, dar za djecu i topli obrok', tvrdi Ronko dodajući da je Požega prvi grad u Hrvatskoj koji je potpisao ovakve kolektivne ugovore te je kao dobar poslodavac gradskoj upravi i gradskim institucijama još jedan dokaz toga da je ključ u povjerenju u poslodavca

'Problem nije u tvrdoglavosti sindikata, nego u Vladi koja se pokazala kao loš poslodavac', tvrdi Ronko koji se oštro protivi rezanju stečenih prava zaposlenicima, zbog čega će se, ukoliko ne dođe do dogovora između Vlade i sindikata, i osobno na referendumu izjasniti o neprihvaćanju Zakona o radu, na što će pozvati i požeške sindikate.

'Novac uzmite onima koji su ga opljačkali!'

'Nepojmljivo je da se radnicima rezanjem prava otkida od usta, konkretno ukidanjem toplog obroka, kojim oni doslovno krpaju svoje kućne budžete da bi djeci mogli kupiti bar paštetu. Svi takvi potezi pravdaju se nedostatkom novca u državnoj blagajni. U isto vrijeme dok se radnike gura s ruba egzistencije po kojem već odavno hodaju, glavni akteri koji su kroz pretvorbu i privatizaciju opljačkali i državu i narod i dalje su netaknuti.

Zašto Vlada, umjesto od radnika, ne uzme od onih koji su u džepove spremili stotine milijuna kuna koje danas pravdaju svojim uspješnim tvrtkama, a većina tih tvrtki zapravo ne radi ništa, zapošljava tri ili četiri djelatnice koje besposleno sjede u kancelarijama', pita se Ronko.

U ime sindikata kolektivne ugovore potpisali su Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Anita Car, predsjednica Sindikata odgoja i obrazovanja, te sindikalni povjerenici Grada i gradskih institucija.

Car se pita hoće li izmjene Zakona o radu biti zaustavljene u Saboru jer bi, kako kaže, nepovlačenje Zakona iz procedure bila katastrofa za radništvo. Predsjednica Sindikata odgoja i obrazovanja istaknula je i da se nada da će građani, ukoliko se spomenuti zakon ne povuče, dati svoju punu podršku referendumu.

Pleša je pak istaknuo da su ovo iznimno teška vremena za radnike jer se ne ugovaraju nova prava, nego se sindikati bore za zadržavanje postojećih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi