zaokret

Predstavljene Smjernice za ubrzanje energetske tranzicije

15.12.2021 u 15:07

Bionic
Reading

Vijeće Predsjednika Republike za energetsku tranziciju u srijedu je predstavilo Smjernice za ubrzanje energetske tranzicije, a riječ je o prijedlozima kako povećati udjele obnovljivih izvora energije, značajnije potaknuti tzv. građansku energetiku, odnosno ukloniti prepreke za razvoj toplinarstva te dekarbonizaciju gradova

Energetska tranzicija treba biti posebno usmjerena na povećanje konkurentnosti i poticanje inovacija, smanjenje negativnih učinaka na ljudsko zdravlje i okoliš, ali i osiguravanje energetske neovisnosti Republike Hrvatske, jedna je od glavnih poruka predstavljenih Smjernica, ističe se u priopćenju Ureda predsjednika.

Na sjednici Vijeća Predsjednika Republike za energetsku tranziciju sudjelovao je i predsjednik Republike Zoran Milanović, a kao gost se pridružio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić sa suradnicima.

Uoči sjednice, posebni savjetnik Predsjednika Republike za energiju i klimu Julije Domac rekao je kako se na sjednici Vijeća za energetsku tranziciju nastavlja dijalog i suradnja s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja.

"Razgovarat ćemo o tome kako možemo ubrzati energetsku tranziciju u Republici Hrvatskoj, iskoristiti prilike koje su pred nama, tehnološke mogućnosti, financijske mogućnosti, učiniti da stvari budu još uspješnije nego što su sada. Ministarstvo u svojim nadležnostima obavlja svoj dio posla. U Vijeću za tranziciju sjede stručnjaci, gospodarstvenici, predstavnici energetskih tvrtki, nekih državnih institucija koji svoja promišljanja, znanja i iskustvo stavljaju na raspolaganje i ministarstvu", rekao je Domac. 

Pojasnio je i kako suradnja i dijalog s Ministarstvom traje više od godinu dana s ciljem da se pronađe način kako energetsku tranziciju u Hrvatskoj učiniti onakvom kakovom bismo svi željeli.

"Gledamo kako bismo našim građanima omogućili da žive benefite obnovljivih izvora energije i svega onoga što čini energetsku tranziciju. Ambiciozni ciljevi su već postavljeni u nacionalnim dokumentima, a nova regulativa Europske unije koja se zove 'Fit for 55' te će ciljeve učiniti još ambicioznijima za Republiku Hrvatsku kao i za druge zemlje članice Europske unije. Za to će biti potrebno svu domaću pamet, iskustvo i tehnološke mogućnosti staviti na jednu hrpu i odgovoriti na te izazove koji su postavljeni tako ambiciozno i tako zeleno kako bi doprinijeli kvaliteti života građana. Energetska tranzicija nije samo priča o tehnologiji, o izvorima financiranja, o strateškim velikim vrijednostima nego priča o kvaliteti života svih nas, ljudi koji žive i rade u Republici Hrvatskoj. U tom smislu mi nastavljamo dobru suradnju s Ministarstvom", poručio je savjetnik Domac.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u izjavi je potvrdio kako Vijeće za energetsku tranziciju vidi kao vrlo dobar alat za raspravu, a u konačnici i za kritiku energetske tranzicije i energetskog sektora u Republici Hrvatskoj.

"Mi u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja svaku raspravu temeljimo na argumentima, pa u tom kontekstu i one koje su se do sada vodile na Vijeću vrlo rado prihvaćamo i bit će nam i danas drago čuti kako struka, dakle članovi Vijeća, promišljaju energetsku tranziciju s obzirom na činjenicu da je riječ o procesu koji će biti vrlo izazovan u sljedećih nekoliko desetljeća, do 2050. godine kada Europa, pa i Hrvatska, idu ka klimatski neutralnom društvu. Danas ćemo čuti kako članovi Vijeća o tome promišljaju, mi ćemo iz Ministarstva ponuditi našu argumentaciju o onome što je učinjeno, o onome što mislimo učiniti i siguran sam da će i zaključci ovoga Vijeća i sastanak koji slijedi pomoći još jednom u promišljanju politika na dobrobit svih naših građanki i građana i u konačnici na transformaciji Hrvatske prema onome što želimo. Naša vizija je zemlja obnovljivih izvora energije, zelena ekonomija i u konačnici klimatski neutralno društvo narednih desetljeća", izjava je ministra Ćorića koja se prenosi u priopćenju iz Ureda predsjednika.