IDE U PRIVATNI SEKTOR

Predsjednik Svjetske banke podnio ostavku

07.01.2019 u 18:42

Bionic
Reading

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim objavio je u ponedjeljak da podnosi ostavku s čelnog mjesta te institucije s datumom 1. veljače, četiri godine prije kraja njegova drugog mandata.

U priopćenju, Kim, koji je bio predsjednik Svjetske banke šest godina, kazao je samo da će se priključiti jednoj tvrtki i fokusirati "na ulaganja u infrastrukturu u zemljama u razvoju".

Na čelu Svjetske banke obično je Amerikanac, dok je vodstvo Međunarodnog monetarnog fonda obično povjereno osobi iz Europe.

To je podjela uloga koju uvelike kritizira dio drugih zemalja.

Pedesetdevetogodišnjeg Kima trebala bi privremeno zamijeniti Kristalina Georgieva, izvršna direktorica Svjetske banke, objavila je ta institucija.

"Bila mi je velika čast služiti kao predsjednik jedne ovako ugledne institucije", kaže se u priopćenju Jim Yong Kima, u kojem se ne navode razlozi odlaska.

"Rad Svjetske banke važniji je nego ikada u vrijeme kada aspiracije siromašnih rastu u svijetu a problemi poput klimatskih promjena, epidemija, gladi i izbjeglica nastavljaju se povećavati, i u smislu opsega i kompleksnosti", napisao je Jim Yong Kim.