NERADNI DANI

Praznični kalendar u 2021. prava je noćna mora, radit ćemo više nego ikad

31.12.2020 u 18:21

Bionic
Reading

Praznika i blagdana nikada dosta, a malo koga ne raduje kad ti dani padaju u utorak ili četvrtak pa ih se poveže s vikendom. Provjerili smo kakva je situacija s neradnim danima u 2021. i kako se praznici mogu kombinirati s godišnjim

Hrvatska ima 14 državnih praznika i blagdana koji obično donose nešto manje neradnih dana jer uvijek poneki od njih padne za vikend.

U 2020. imali smo devet neradnih dana, a iduća je godina još sušnija. Čak šest blagdana pada na subote i nedjelje pa možemo računati sa samo osam neradnih dana.

Nova godine koja stiže petak i blagdan Sveta tri kralja u srijedu donose dva neradna dana, što u kombincaiji s četiri dana godišnjeg odmora pruža mogućnost dužeg praznovanja.

Nakon toga slijedi dugo sušno razdoblje. U idućih pet mjeseci imamo samo jedan neradni dan, a to je Uskrsni ponedjeljak 5. travnja.

Oba državna praznika u svibnju (Praznik rada i Dan državnosti) padaju na neradne dane pa se prva prilika za duži odmor pojavljuje tek početkom lipnja na Tijelovo. Mnogi će tada iskoristiti mogućnost spajanja budući da ovaj katolički blagdan pada u srijedu, pa se s četiri dana godišnjeg može dobiti devet neradnih dana u nizu.

Početkom ljeta pruža se još jedna prilika za predah, a to je utorak 22. lipnja, kad obilježavamo Dan antifašističke borbe. Ostatak ljeta pruža samo jednu priliku za produženi vikend. Riječ je o Danu pobjede (5. kolovoza) koji pada u četvrtak.

Velika Gospa iduće je godine u nedjelju pa na novi neradni blagdan moramo čekati do studenog. Blagdan Svih svetih, 1. studenog, donosi produženi vikend s ponedjeljkom. Dan sjećanja na žrtve domovinskog rata stiže u četvrtak i pruža dobru priliku za duži odmor.

  • +43
Ljetni praznici ne donose mnogo slobodnih dana Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Godinu zatvaraju 'nepovoljno' posloženi božićni blagdani, koji padaju u subotu i nedjelju te ne donose nijedan neradni dan.

Sve u svemu, pred nama je godina u kojoj ćemo više raditi, a manje se odmarati. Jedino se možemo nadati da će nam epidemiološki uvjeti o mogućiti ljepši i bezbrižniji odmor nego ove godine.