elektroničke komunikacije

Pravo puta priječi dovođenje interneta u svako hrvatsko selo. Hoće li novi zakon pomoći u digitalizaciji Hrvatske?

15.07.2022 u 10:01

Bionic
Reading

Pravo puta priječi dovođenje interneta u svako hrvatsko selo, piše u petak Večernji list, navodeći da je ovoga tjedna na snagu stupio novi pravni okvir koji bi trebao dovesti do olakšavanje gradnje i poticanje investicija

Hoće li i kada internet doprijeti do svakog sela u Hrvatskoj? Pravni okvir za olakšavanje gradnje i poticanje investicija, koji bi posljedično doveo do rasprostranjenosti infrastrukture i jeftinije gradnje, treba osigurati novi Zakon o elektroničkim komunikacijama (ZEK), koji je stupio na snagu ovoga tjedna.

Kako su to obrazložili tvorci zakona u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, “novi zakon uvodi više jasnoće u prostorno planiranje infrastrukture i osiguranje željene razine pokrivenosti, što je osobito važno zbog stvaranja uvjeta za daljnji razvoj i uvođenje 5G tehnologije.

Također se uređuje postupak gradnje širokopojasnih mreža državnim potporama, uključujući i mreže vrlo velikog kapaciteta. Večernji list pitao je trojicu najjačih telekomoperatora – HT, A1 i Telemach, kako gledaju na novi ZEK.

Iz A1 Hrvatska kazuju da je ZEK-om te pripadajućim pravilnicima omogućena, unutar razumnih zakonskih okvira, brža gradnja nepokretne i mobilne mreže.

Iz Telemacha pak odgovaraju da je novi ZEK usklađen s europskim okvirom što uključuje i kvalitetna rješenja vezana za izgradnju, no napominju da tek “predstoji vidjeti stvarni utjecaj nove regulative s obzirom na detaljne odrednice u budućim podzakonskim aktima”.

Ipak, iz HT-a, u kojem su očekivali detaljniji i za njih povoljniji ishod o regulaciji “prava puta”, koji je tijekom javne rasprave izbačen iz konačno usvojenog ZEK-a, konkretnije odgovaraju na upit.

"Novi ZEK nije riješio ključno pitanje za ubrzavanje gradnje mreža, odnosno pitanje iznimno visokih naknada za pravo puta koje se plaćaju za prolazak infrastrukture preko privatnih i javnih nekretnina", ističu iz HT-a, piše novinarka Večernjeg lista Tanja Ivančić.