MINISTAR MRSIĆ

'Pravi realni pad nezaposlenih očekuje se sredinom 2013.'

03.07.2012 u 19:01

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je danas kako se pravi učinak mjera koje se donose, odnosno pravi realni pad nezaposlenosti očekuje sredinom sljedeće godine

'Sada imamo sezonski pad broja nezaposlenih, a očekuje se da će broj nezaposlenih rasti krajem godine. Pravi učinak mjera koje donosimo, tj. pravi realni pad nezaposlenih očekujemo sljedeće godine u ovo vrijeme. To znači da ćemo više ljudi zapošljavati nego će ih ostajati bez posla', kazao je Mrsić odgovarajući na novinarska pitanja na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Mario Di Guisti u Starom Čiču.

Upitan kako napreduje zapošljavanjem mladih za 1.600 kuna, Mrsić je kazao kako je do sada za zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa bilo više od 2.600 zahtijeva, odobreno je oko 2.400, a oko 280 zahtjeva je odbijeno zbog nedostatka dokumentacije, neispunjavanja uvjeta i sl.

Odnos kod odbijanja u javnom i privatnom sektoru je pola pola, a od zahtijeva koji su odobreni 62 posto je javni sektor, koji u tome ima iskustva i već je koristio ovu mjeru, dok je udio realnog sektora oko 32 posto i svaki dan raste, kazao je Mrsić.

Zapošljavaju sve javne službe, zdravstvo, socijala, lokalna samouprava, trgovačka društva, obrtnici, itd. Trebat će malo vremena da se privatni sektor uključi jer ipak je to za njih nova mjera, rekao je Mrsić.

Jakovina i Mrsić predstavili sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi