potpisan ugovor

Pratt & Whitney održavat će motore zrakoplova Croatia Airlinesa

20.06.2023 u 15:48

Bionic
Reading

Croatia Airlines i američka tvrtka Pratt & Whitney, potpisali su ugovore o održavanju i postprodajnoj usluzi za motore koji će pokretati novu flotu zrakoplova Croatia Airlinesa, izvijestio je u utorak domaći avioprijevoznik.

Nova unificirana flota hrvatskoga nacionalnog avioprijevoznika trebala bi se do 2026. godine sastojati od 12 novih zrakoplova Airbus A220-100 i A220-300, uz mogućnost dodavanja još triju zrakoplova u 2027. godini.

Pratt & Whitney osigurat će održavanje motora cijele flote na temelju dugoročnog ugovora.

Potpisani ugovor, kao se navodi, predstavlja financijski optimiziran program održavanja cjelokupne flote motora u Pratt & Whitneyevim radionicama.

Očekuje se da će Croatia Airlines uporabom GTF (Geared Turbo Fan) motora u novoj floti smanjiti operativne troškove, potrošnju goriva, buku i emisije CO2, kao i troškove održavanja.

"Zamjenom zrakoplova prethodne generacije s najefikasnijim i najodrživijim motorima i zrakoplovima koji su danas dostupni, bit ćemo u mogućnosti smanjiti naš utjecaj na okoliš te cijene karata održati konkurentnima", izjavio je predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić.

Iz tvrtke podsjećaju da su motori Pratt & Whitney pokretali prve zrakoplove u floti Croatia Airlinesa.

"Pratt & Whitney i Croatia Airlines imaju dugogodišnju suradnju, koja datira još od prvih putničkih operacija domaće zrakoplovne kompanije", rekao je predsjednik za komercijalne motore Pratt & Whitneya Rick Deurloo.