ZLATNE KUNE U OBŽ

'Pozlatile' se Saponia, Osatina i HEMCO

27.04.2011 u 21:10

Bionic
Reading

Osječka Saponia drugu je godinu zaredom među velikim tvrtkama dobitnica plakete Zlatna kuna HGK Županijske komore Osijek, za ostvarene rezultate poslovanja. Među onima srednje veličine nagrađena je PZ Osatina iz Semeljaca, a od malih tvrtki pozlatio se HEMCO iz Đakova

Obrazlažući odluku o dodjeli priznanja, predsjednik HGK ŽK Osijek, Zoran Kovačević, za Saponiju je ustvrdio da je ona spoj stogodišnje tradicije i najsuvremenijih saznanja iz područja kemijske tehnologije, znanstvenog istraživanja, poslovne organizacije i marketinga, na tržištu prepoznatljiva po istraživačkom pristupu proizvodnji. Proizvodeći više od pet stotina različitih proizvoda – deterdženata široke potrošnje, toaletni program te sredstva za industriju i velike potrošače – pridržava se najviših standarda zaštite okoliša. Nositeljica je i znaka 'Hrvatska kvaliteta' za šest robnih marki. Proizvode plasira na dvadesetak inozemnih tržišta i prošle je godine s 819 zaposlenih ostvarila 537,7 milijuna kuna ukupnog prihoda. Prosječna neto plaća bila je 4.037 kuna, a ostvarena dobit osam milijuna kuna.

PZ Osatina obrađuje 2.300 ha zemljišta, ima suvremene farme muznih krava u Tomašancima i Ivankovu, tovilište Slaščak, svinjogojsku proizvodnju u Trnavi te proizvodnju povrća u staklenicima grijanim energijom iz dvaju bio-plinskih postrojenja u koje je uložila 70 milijuna kuna. Identična su i ulaganja u novi staklenik površine 90.000 četvornih metara.

Osatina ima 1.700 muznih krava i proizvede cca 15 milijuna litara mlijeka godišnje, po čemu je među najvećima u Hrvatskoj. Proizvodi i 25.000 tona stočne hrane za goveda, svinje i perad u potpuno automatiziranoj proizvodnji i 80 posto potroši za vlastite potrebe. Ima 1.500 kooperanata, raspolaže sušarama i silosima kapaciteta 17.300 tona te skladištima za 13.200 tona. U veterinarskoj ambulanti zapošljavaju šestero liječnika koji skrbe o zdravlju domaćih životinja. Prošle godine ostvarili su 182,5 milijuna kuna ukupnog prihoda, 11 posto više nego 2009., uz 11,2 milijuna neto dobiti. Zapošljava 217 radnika s prosječnom plaćom 4,5 tisuće kuna.

HEMCO proizvodi odjeću i opremu za zaštitu na radu nove generacije, udobnu i u skladu s modnim trendovima. Intenzivno radi na odjeći za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, pa je tako razvio prvu hrvatsku robnu marku Gaston. Pri izradi medicinske odjeće zadovoljavaju visoke zahtjeve kvalitete tkanine koja se može prati na 95 stupnjeva Celzijevih i strojno sušiti, a otporna je na deformacije sve do 220 stupnjeva. Odjeća visoke vidljivosti bez obzira na vremenske uvjete, pruža učinkovitu sigurnost, a ona za vatrogasce štiti ih od dehidracije i toplinskog udara. Novom tehnologijom proizvodi vodootpornu i zaštitnu odjeću za kišu i rad u hladnjačama.

U proizvodnu halu od 1.200 četvornih metara uložili su 6,8 milijuna kuna i još milijun u strojeve i opremu, a ove godine dobit će i izložbeni salon. Lani su ostvarili 36,7 milijuna kuna ukupnog prihoda i dobit od 2,7 milijuna kuna, što je porast od 88 posto prema 2009. godini. Povećali su i broj zaposlenih za 20 posto, pa sada 111 radnika proizvodi 300.000 komada zaštitne odjeće u više od 500 različitih modela.