poljoprivredni trendovi

Površine pod pšenicom, šećernom repom i krumpirom iste kao lani, više zasijanog kukuruza

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 02.07.2021 09:51
  • Objavljeno 02.07.2021 u 09:51
Sjetva kukuruza

Sjetva kukuruza

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Podaci o prvim procjenama površina važnijih usjeva pokazuju da je ove godine pšenice, šećerne repe i krumpira zasijano na istim površinama kao i lani, porasle su površine pod kukuruzom, dok su smanjene površine pod sojom, uljanom repicom i suncokretom.

Pšenica je zasijana na 140 tisuća hektara, odnosno na istoj površini kao i u godini prije, pokazuju prve procjene površina važnijih usjeva u 2021. godini koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Procjene pokazuju i da je šećerne repe zasijano na istoj površini kao i lani, odnosno na 11 tisuća hektara, a nisu se mijenjale ni površine pod krumpirom i iznose devet tisuća hektara.

Procjenjuje se da je površina zasijana kukuruzom u 2021. veća za tisuću hektara ili 0,3 posto u usporedbi s godinom prije, odnosno kukuruza je zasijano na 289 tisuća hektara.

Istodobno je uljane repice zasijano na 11 tisuća hektara ili 26,2 posto manjoj površini nego lani, odnosno pod uljanom repicom je 31 tisuća hektara. Smanjene su i površine pod suncokretom za 2,6 posto, na 38 tisuća hektara te pod sojom, za 1,2 posto, na 85 tisuća hektara.

Podaci o prvim procjenama o zasijanim površinama za važnije ratarske usjeve odnose se na stanje 1. lipnja. Ti su podaci prve informacije koje objavljuje DZS o stanju zasijanih površina na kraju proljetne sjetve.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!