TRŽIŠTE KAPITALA

Povratak investitora na burzu, u fokusu Podravka i Adris

Podravka

Podravka

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Podravka

Nakon uspavanog ljetnog razdoblja obilježenog skromnim prometom, danas smo svjedočili skoku likvidnosti na čak 10,6 milijuna kuna redovnog prometa, što je najviše od sredine srpnja.

Čak su tri milijunaša bila u redovnom trgovanju, pri čemu je u fokusu investitora bila dionica Podravke koja je na 3,5 milijuna kuna prometa upisala pad cijene od 1,7 posto. Među milijunašima su još bile povlaštena dionica Adrisa sa gotovo 2 milijuna kuna prometa i padom cijene od 0,7 posto, kao i dionica HT-a sa 1,3 milijuna kuna protrgovane vrijednosti i padom cijene od 0,5 posto.

Kao što i najlikvidnija izdanja sugeriraju, dionički indeksi su zaključili dan u minusu, te su se nakon jednog dana predaha vratili u crveno. CROBEX je pao 0,4 posto, što je njegov treći pad u zadnja četiri trgovinska dana, te je pao ispod psihološke granice od 2000 bodova, dok je uži indeks CROBEX10 upisao i snažniji pad od 0,6 posto. Od sektorskih indeksa na strani gubitnika prednjači indeks građevinskog sektora sa 4 posto minusa, čime je izbrisan znatan dio dobitka iz dana ranije, dok se na strani dobitnika izdvaja indeks transportnog sektora sa 1,4 posto plusa.

Titula gubitnika dana ide dionici Instituta IGH sa padom od 7,3 posto, koja je i povukla naniže građevinski sektor. Na suprotnoj strani izdvaja se dionica Istarsko Kreditne banke koja je skočila 4,2 posto, a slijede brodari Jadroplov i Atlantska plovidba koje su ojačale 2,8 posto i 2,3 posto, na krilima jučerašnjeg rasta vozarina u prijevozu rasutih tereta.

Dobitnik dana: Istarska Kreditna banka +4,2% 2460,00

Gubitnik dana: Institut IGH -7,3% 83,00

CROBEX: -0,44% 1.991,93

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!