TPORTALOV IZRAČUN

Evo kako možete na Kuščevićevim kreditima uštedjeti i više od 30.000 eura

01.12.2016 u 06:59

Bionic
Reading

Sudeći po proračunskim smjernicama kojima su značajno povećana sredstva za mjere demografske obnove, program subvencioniranih stambenih kredita za mlade koji prvi put rješavaju stambeno pitanje trebao bi zaživjeti već iduće godine. Tportal je na temelju parametara koje je prezentirao ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević na nekoliko oglednih primjera izradio projekcije kreditnih rata i ušteda koje ćete moći ostvariti korištenjem subvencija Vlade za kupnju stana

Prema riječima ministra Kuščevića, država planira prve četiri godine plaćati 50 posto rate kredita osobama mlađima od 45 godina koje prvi put rješavaju stambeno pitanje ili kupuju veći stan zbog povećanja obitelji.

Subvencionirat će se kupnja stanova i kuća maksimalne vrijednosti od 100.000 eura, pri čemu cijena ne smije biti viša od 1.900 eura po kvadratnom metru. Minimalni rok otplate kredita iznosi 15 godina, a maksimalni 30 godina.

Što se tiče visine kamatne stope, očekuje se da ona bude najviše 2,95 posto, što se planira postići provođenjem javnog natječaja.


Uz osnovnu subvenciju, koja traje prve četiri godine otplate kredita, predviđena je mogućnost produljenja subvencije za svako novorođeno ili usvojeno dijete za dodatne dvije godine.

Uštede ostvarene predloženim mjerama trebale bi biti veće nego što su ih kupci prve nekretnine dosad ostvarivali korištenjem porezne olakšice, a koja se sada ukida.

To potvrđuju i informativni izračuni koje je tportal izradio na nekoliko oglednih primjera kredita. Ovisno o visini kredita i roku otplate, uštede u četiri godine kreću se od 8.260 do 16.500 eura, a dodatno se povećavaju u slučaju novorođenog ili usvojenog djeteta.


Izračuni pokazuju da ćete više uštedjeti ako uzmete kredit s kraćim rokom otplate. Tako, primjerice, u slučaju kredita od 100.000 eura na rok od 30 godina ušteda iznosi 10.000 eura dok se u slučaju istog kredita na rok od 15 godina ušteda penje na 16.500 eura.

Produljenjem subvencije za dvije godine rastu uštede u slučaju prinove u obitelji. Tako se u gornjem slučaju pri kreditu na rok od 30 godina uštede za svako dijete povećavaju za 5.000 eura, a ako je kredit uzet na rok od 15 godina, dvogodišnjim produljenjem subvencije dodatno se štedi 8.250 eura.


Napominjemo da su izračuni informativnog karaktera te su napravljeni uz pretpostavku da se navedeni parametri neće mijenjati. Može se očekivati da će uštede biti manje ili veće, što će u prvom redu ovisiti o visini početne kamatne stope i njenom kretanju nakon isteka subvencije.