RAST BDP-A 0,5 POSTO

Potvrđeno: Hrvatska je izišla iz recesije! Grčić: I ubrzat ćemo!

29.05.2015 u 11:08

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku (DZS) izišao je danas s prvom procjenom prema kojoj je BDP za prvo tromjesečje 2015. realno veći za 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kako se radi o drugom kvartalu za redom s pozitivnom stopom rasta BDP-a, Hrvatska je tehnički izašla iz recesije

To je znatno bolji podatak od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 0,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom je njih petoro očekivalo rast između 0,2 i 0,3 posto, jedan stagnaciju, a dvoje pad od 0,2 do 0,3 posto.

To je drugo tromjesečje zaredom kako BDP raste, s obzirom na to da je u posljednjem tromjesečju prošle godine porastao 0,3 posto. Stoga je to definitivna potvrda da je gospodarstvo, nakon šest godina, izašlo iz recesije.

Najveći doprinos rastu tromjesečnog BDV-a u prvom tromjesečju 2015. ostvaren je u djelatnosti trgovine na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikla, a najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren je u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Grčić: Kotač oporavka moramo ubrzati

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić očekuje kako će se pozitivan trend nastaviti do kraja godine, što bi moglo rezultirati i većom stopom rasta nego što je Vlada projicirala.

'Za razliku od nekih mišljenja kako je ovo prije svega rezultat rasta izvoza, podaci pokazuju kako je pomak napravljen u svim komponentama. Najveći pomak je u investicijama. U četvrtom kvartalu 2014. one su negativno utjecale na BDP s minusom od 3,7 posto. Sada je taj minus 0,4 posto i to je velika vijest', naglasio je Grčić na konferenciji za novinare.

Najveću zaslugu za stabilizaciju investicijskih aktivnosti ima građevinski sektor. Grčić je rekao kako je građevinarstvo po prvi put nakon pet godina zabilježilo rast.

'Preokrenuli smo trendove. Recesija je formalno iza nas. Očekuje nas dodatni napor da se taj kotač oporavka i ubrza. Činimo sve da se to dogodi i da konačno to osjete naši građani otvaranjem novih radnih mjesta i povećanjem dohotka', istaknuo je Grčić.