NOVI POČETAK

Potvrđena predstečajna nagodba Tehnike

25.05.2021 u 09:12

Bionic
Reading

Visoki trgovački sud potvrdio je predstečajnu nagodbu Tehnike, doznaje SEEbiz

Ova bi odluka i formalno trebala označiti novi početak za jednu od najuglednijih domaćih građevinskih kompanija. Tehnika je kroz svoju povijest izgradila oko 1.200 objekata.

Tvrtka osnovana 1947. je zadnjih dana veljače ove godine sklopila predstečajnu nagodbu sa svojim vjerovnicima koji su potraživali nešto više od 286 milijuna kuna.

Nakon formaliziranja nagodbe očekuje se i ulazak strateškog partnera koji bi financijski osnažio kompaniju. Kako je nedavno otkrio predsjednik Uprave Tehnike Zlatko Sirovec, vode se razgovori sa četiri moguća strateška partnera. To su respektabilne tvrtke iz Kanade, Kine, Australije i Njemačke, piše SEEbiz.

Podsjetimo, u tijeku je i postupak preuzimanja od strane društva Luxury Real Estate i nekoliko fizičkih osoba, kojima je Hanfa naložila objavu javne ponude.

Kako je priopćeno iz te regulatorne agencije, u postupku posrednog nadzora Hanfa je utvrdila da su te fizičke osobe i pravna osoba djelovale zajednički u odnosu na Tehniku te da je za njih 5. srpnja 2019., prelaskom zakonom propisanog praga od 25 posto dionica s pravom glasa, nastala obveza objavljivanja ponude za to građevinsko poduzeće.

Naime, utvrđeno da je Luxury Real Estate davao pozajmice Bojanu Horvačiću i Boranu Poljančiću, koje su oni zatim koristili za kupnju dionica Tehnike putem investicijskih društava. Društvo Luxury Real Estate, zastupano po Zvonimiru Zlopaši, vodilo je pregovore te kasnije i otkupilo dionice Tehnike, koje je držalo društvo Tehnika Esop d.o.o.