VELIKI OPORAVAK

Potrošnja u maloprodaji u Hrvatskoj u travnju porasla za 4,2 posto

29.05.2023 u 12:38

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u travnju ove godine potrošnja u maloprodaji realno porasla 4,2 posto na godišnjoj razini, što je najveći porast prometa od lipnja 2022. godine, kada je rast iznosio 4,5 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u travnju u odnosu na ožujak porasla 3,1 posto, dok je u odnosu na travanj prošle godine skočila za 4,2 posto.

Potrošnja u maloprodaji je u ožujku na godišnjoj razini pala za 1,3 posto, dok je u prva dva ovogodišnja mjeseca blago porasla.

U travnju, promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 4,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 1,9 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Na mjesečnoj razini, maloprodaja prehrambenih proizvoda porasla je za 1,8 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 0,8 posto.

U prva četiri mjeseca ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.