povratak optimizma

Potrošnja u Hrvatskoj u lipnju skočila čak šest posto!

30.07.2019 u 12:40

Bionic
Reading

U skladu s očekivanjima stope rasta promete u trgovini na malo tijekom lipnja vratile su se k pozitivnim vrijednostima zabilježivši i mjesečni i godišnji rast. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima promet od trgovine na malo realno je porastao za 6,3% % u odnosu na svibanj 2019.

Na godišnjoj razini realan promet u lipnju ove godine bio je viši za 6,1% u odnosu na isti mjesec lani. Pritom je, prema podacima DZS-a, promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 5,4%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 8,6%. Na rast prometa upućivalo je niz indikatora poput rasta indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača uslijed nastavka trenda smanjenja nezaposlenosti i rasta plaća, rast potrošačkog kreditiranja ali i vrlo vjerojatno solidni podaci u turizmu za lipanj.

U razdoblju od siječnja do lipnja kalendarski prilagođeni promet realno je porastao za 4,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pri čemu je očekivano najveći doprinos došao od porast prometa i u Nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama. Promatrajući samo drugo ovogodišnje tromjesečje kada je trgovina na malo na godišnjoj razini porasla 3% primjetno je ipak lagano usporavanje. Međutim sasvim je izvjesno da trgovina zrcali i potvrđuje da će osobna potrošnja dati najveći doprinos rastu BDP-a.

'Uslijed povoljnih trendova na tržištu rada, rasta kreditne aktivnosti i povoljnih očekivanja (koja će ohrabriti i najavljena porezna rasterećenja) promet bi i u narednim mjesecima trebao bilježiti rast, ali ipak uz nešto skromnije stope rasta', javljaju RBA Analitičari.