RBA ANALIZE

Potrošnja u Hrvatskoj porasla petnaesti mjesec zaredom

04.12.2015 u 09:45

Bionic
Reading

Prema prvim podacima DZS-a, u listopadu je promet u trgovini na malo već drugi mjesec zaredom nominalno stagnirao na mjesečnoj razini dok je u realnom izrazu zabilježio blagi mjesečni pad od 0,2 posto u odnosu na rujan

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, realni godišnji rast prometa u trgovini na malo ubrzao je s 1,3 posto koliko je iznosio u rujnu na 1,5 posto u listopadu, pišu RBA analitičari. To je ujedno petnaesti mjesec zaredom otkako se bilježe pozitivne godišnje stope realnog rasta prometa u trgovini na malo koje datiraju od polovice prošle godine. U istom promatranom mjesecu, uslijed negativnih stopa inflacije na godišnjoj razini, u nominalnom izrazu je promet u trgovini na malo zabilježio tek blagi rast od 0,2 posto u odnosu na listopad 2014. godine.

Unatoč zabilježenom padu na mjesečnoj razini prema izvornim, neprilagođenim indeksima (4,9 posto nominalno odnosno 5,3 posto realno) realni promet u trgovini na malo u listopadu je zabilježio godišnji rast od 1,9 posto. Potaknut deflacijskim pritiscima na potrošačke cijene u nominalnom je izrazu ostvario blag rast od 0,5 posto u odnosu na isti mjesec lani.

Na nastavak pozitivnih stopa godišnjeg rasta prometa u trgovini na malo upućivali su i posljednji pokazatelji pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača koji su bez obzira na mjesečna pogoršanja kod sva tri kompozitna indeksa u listopadu, na godišnjoj razini potvrdili pozitivan trend kretanja. Naime, vrijednosti sva tri kompozitna indeksa dosegnula su razine kakve su posljednji put viđene u predrecesijskoj 2007. godini.

'U konačnici, rast trgovine na malo i tijekom listopada pozitivno će se odraziti i na nastavak pozitivnih stopa gospodarskog rasta u posljednjem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S druge strane, ostaje činjenica da je glavnina prometa u trgovini na malo usmjerena na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba te da još uvijek slabo tržište rada predstavlja ozbiljno ograničenje značajnijem oporavku trgovine', zaključuju analitičari RBA.