PROMET U MALOPRODAJI

Potrošnja pala deveti mjesec za redom, ali manje nego ranije

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 30.12.2020 13:14
  • Objavljeno 30.12.2020 u 13:14
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

U Hrvatskoj je u studenom potrošnja u maloprodaji pala za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već deveti mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana ranije

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u studenom porasla za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni prošle godine pala za 0,7 posto.

To je već deveti mjesec zaredom kako je potrošnja pod utjecajem koronakrize pala na godišnjoj razini, ali sporije u odnosu na 2,5-postotni pad u listopadu i najsporije od ožujka.

U studenom je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 1,9 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima ojačao 1,5 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U studenom je, u usporedbi s istim lanjskim mjesecom, prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarilo šest trgovačkih struka, koje čine oko 69 posto ukupnog prometa.

Najveći porast nominalnog prometa ostvaren je u trgovini na malo internetom ili poštom, za 26,3 posto, ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama, za 6,7 posto, te računalnoj opremi, knjigama i novinama, igračkama, cvijećem satovima i nakitom, za 6,1 posto.

U ostalim trgovačkim strukama, na koje otpada 30,8 posto ukupnog prometa, promet je pao.

U prvih 11 mjeseci ove godine promet u trgovini na malo realno je pao za 6,0 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Nastavlja se recesija

Tako je u studenom nastavljen pad prometa u maloprodaji na godišnjoj razini, što je posljedica slabosti osobne potrošnje u ovo doba koronakrize.

Pad potrošnje jedan je od glavnih uzroka recesije, s obzirom da je osobna potrošnja najveća komponenta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U drugom tromjesečju BDP je potonuo rekordnih 15,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u trećem za 10 posto.

To znači da je gospodarstvo uronilo u recesiju, koja se definira padom BDP-a dva kvartala zaredom.

Očekuje se da će restriktivne mjere, uvedene krajem studenoga kako bi se suzbio drugi val širenja koronavirusa, negativno utjecati na gospodarstvo i u četvrtom tromjesečju ove godine, na što ukazuje pad potrošnje u maloprodaji u listopadu i studenom.

„Nastavno na posljednje pooštravanje epidemioloških mjera, očekujemo kako će one prvenstveno utjecati na sektor usluga, a nepovoljno će se odraziti i na raspoloženje i optimizam potrošača, pa posljedično i na cijelu ekonomiju”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Procjenjuju da će u cijeloj ovoj godini pad prometa u trgovini na malo iznositi nešto više od 6 posto.

Bila bi to najveća stopa pada od 2009. godine, što zorno odražava snažan utjecaj pandemije na gospodarstvo, navodi se u analizi RBA.

„Oporavak trgovine na malo moguće je očekivati prema kraju prvog tromjesečja 2021. godine, dijelom zbog učinka baznog razdoblja, ali i uz pretpostavku obuzdavanja pandemije i postupnog normaliziranja društvenog i ekonomskog života”, zaključuju analitičari RBA.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!