SKRAĆENI RADNI TJEDAN

Potpore radnicima od 10 do 13 posto neto plaće

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.07.2009 09:12
  • Objavljeno 17.07.2009 u 09:12
radnik željezara čeličana

radnik željezara čeličana

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Subvencije za skraćeni radni tjedan iznosit će od 10 do 13 posto neto plaće. Tako bi sa 10 posto država subvencionirala plaće radnicima bez djece, a sa 13 posto onima koji imaju djecu

Danas će se, piše Poslovni dnevnik, u Ministarstvu gospodarstva održati završni sastanak o konačnom konceptu potpora na temelju kojih će se idućeg tjedna izraditi poseban zakon. On polazi od načela da bi država preuzela financiranje doprinosa na plaće koje bi radnici gubili zbog smanjenih plaća zbog skraćenog radnog tjedna te subvencioniranja dijela neto plaće.

Tvrtke u kojim se primjeni zakon o skraćenju radnog tjedna imat će obavezu da Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) dostave popis djelatnika u tom režimu, a HZZ bi na temelju njih direktno radniku uplaćivao potporu kao i doprinose mirovinskom i zdravstvenom osiguranju.

Svaka tvrtka morat će se, piše Poslovni dnevnik, obvezati da u razdoblju korištenja subvencija neće otpuštati radnike. Također tvrtke ne smiju biti u blokadi kao ni kronični 'gubitaši', odnosno moraju dokazati da su u poteškoće ušli zbog krize i pada narudžbi, a ne zbog prijašnjih problema.

Isto tako logičan kriterij je da tvrtke dokažu kako se ne korite institutom prekovremenog rada. Za odobravanje modela bit će nužna potvrda sindikata i HUP-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi