projekt vrijedan 4 milijarde kuna

Potpisan ugovor za izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 20.12.2019 12:48
  • Objavljeno 20.12.2019 u 12:48
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ina

U Zagrebu je u petak potpisan ugovor o izgradnji postrojenja za obradu teških ostataka. Vrijednost ugovora je više od 3,3 milijarde kuna, dok cijela investicija u projekt iznosi oko 4 milijarde kuna. Ugovor su potpisali Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine i Ivan Krešić, član Uprave Ine te Pierroberto Folgiero, glavni direktor kompanije KT – Kinetics Technology koja će biti glavni izvođač radova. Potpisivanju je prisustvovao je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić

'Izgradnja postrojenja jedna je od najvećih investicija u povijesti kompanije u Hrvatskoj i zato smo pomno proučili i analizirali sve pristigle ponude i detalje. Vjerujem da je kompanija KT najbolji izbor za ovaj projekt s obzirom na njihovo iskustvo u ovom području te stručno znanje kojim raspolažu. Ne sumnjam da će suradnja biti odlična te da će radovi teći po planu i postrojenje biti izgrađeno do 2023. godine', izjavio je Sándor Fasimon.

'Sretni smo zbog ove važne akvizicije u Europi i to kod prestižnog klijenta poput Ine. Ova akvizicija osnažuje suradnju Ine i KT-a koja je započela 80-ih te osnažuje prisutnost KT-a u strateškoj zemlji kao što je Hrvatska', izjavio je Pierroberto Folgiero.

KT - Kinetics Technology međunarodna je kompanija sa sjedištem u Italiji, specijalizirana za usluge u rafinerijskoj i petrokemijskoj industriji. Kompanija je dio Maire Tecnimont Grupe, a zahvaljujući bogatom iskustvu i stručnosti u industriji za preradu ugljikovodika i značajnim referencama u području postrojenja za obnavljanje sumpora, prerade plina, proizvodnje vodika i sintetizma, procesnih jedinica rafinerije i isporuke procesnih grijača uspješno realizira razne projekte na svjetskoj razini.

KT djeluje kao dobavljač vlasničkih tehnologija i kao EPC (inženjering, nabava, izgradnja) izvođač u kemijskim i naftno-plinskim kompleksima.

'S obzirom na to da je izgradnja postrojenja za obradu teških ostataka kompleksan i sveobuhvatan projekt, u njegovoj provedbi će uz KT sudjelovati i velik broj specijaliziranih kompanija što uključuje i brojne podizvođače iz Hrvatske. Podsjećamo, zahvaljujući postrojenju za obradu teških ostataka, struktura proizvoda riječke rafinerije će se poboljšati na način da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, to jest motornih goriva. Proizvodnja će pokriti sve potrebe tržišta i eliminirati uvoz. Radovi na novom postrojenju započet će ubrzo, dok je puštanje u rad planirano za 2023.', ističe se u priopćenju iz Ine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!