CRNA PROGNOZA SVJETSKE BANKE

Potop ukrajinskog gospodarstva, BDP pada osam posto

02.10.2014 u 17:36

Bionic
Reading

Ukrajinsko gospodarstvo u ovoj će godini zabilježiti pad aktivnosti od osam posto i ponovno se smanjiti za jedan posto u 2015., što je posljedica sukoba na istoku zemlje, objavila je danas Svjetska banka u najnovijim prognozama

U ranijim prognozama Svjetska je banka očekivala pad ukrajinskog gospodarstva od pet posto u ovoj godini, nakon čega je trebao uslijediti rast aktivnosti za 2,5 posto u idućoj godini. 'Poremećaji u gospodarskoj aktivnosti na istoku zemlje rezultirali su oštrijim padom BDP-a. Procjenjujemo pad BDP-a od osam posto u 2014.', kazao je novinarima Qimiao Fan, glavni predstavnik Svjetske banke za Ukrajinu.

Bančina prognoza najnovija je u nizu pesimističnih procjena za ukrajinsko gospodarstvo, zbog sukoba koji je posebno snažno pogodio proizvodnju čelika, kemijskih proizvoda i ugljena u regijama Donjeck i Luhansk na istoku zemlje.


'Udio tih dviju regija u BDP-u je oko 16 posto', kazao je Fan. Dodao je i kako su regije Donjeck i Luhansk zaslužne za oko četvrtinu industrijske proizvodnje, sedam posto poljoprivrednog sektora i 27 posto izvoza zemlje.

Ukrajinski ministar financija Aleksandar Šlapak prošlog je mjeseca izjavio da vlada u Kijevu prognozira da će ove godine BDP biti smanjen za šest posto. U ukrajinskoj središnjoj banci procjenjuju pak da će se ukrajinsko gospodarstvo ove godine smanjiti za 10 posto, dok su u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) prognozirali pad aktivnosti za 6,5 posto.