VLASNIK BROJNIH TVRTKI

Poslovno carstvo nestalog poduzetnika Gorupa teško 111 milijuna eura

06.02.2015 u 15:31

Bionic
Reading

Poduzetnik Božidar Gorup, 'prvi zagorski milijarder', otišao je od kuće 19. siječnja i od tada ni obitelj ni prijatelji ne znaju gdje se nalazi. Prema posljednjim informacijama, 25. siječnja snimljen je u beogradskoj zračnoj luci, u kojoj je kupio avionsku kartu u gotovini i odletio u nepoznatom smjeru. Jesu li Gorupa u bijeg natjerale financijske nedaće u kojima su se našle njegove tvrtke, s obzirom na to da je brojnim vjerovnicima ostao dužan gotovo 300 milijuna kuna? Čime se to Gorup bavio da je zaslužio titulu 'prvog zagorskog milijardera'?

Gorup je vlasnik i direktor u brojnim tvrtkama. Bavi se uglavnom poljoprivredom, uvozom žitarica, poljoprivrednog repromaterijala, stočarstvom. Prvu milijardu konsolidiranih prihoda ostvario je 2012. s tvrtkom Gorup. A prema pisanjima medija, problemi su počeli prošle godine pokretanjem predstečajnih nagodbi u nekoliko njegovih firmi, između ostalih i u tvrtki Gorup, koja broji oko 60 zaposlenika.

Prema podacima iz Poslovne Hrvatske, tvrtka Gorup registrirana je za djelatnost nespecijalizirane trgovine na veliko, a 2013. bilježila je 674,5 milijuna kuha prihoda i dobit od 6,64 milijuna kuna. Temeljem podataka iz zahtjeva za pokretanjem predstečajne nagodbe, ova Gorupova tvrtka dužna je više od 287,5 milijuna kuna, a među vjerovnicima su brojne banke, Bayer, Petrokemija…

Pedesetogodišnji Božidar Gorup povezan je s više od 55 poslovnih subjekata i prema podacima Poslovne Hrvatske upravlja sa 111 milijuna eura.

Svojedobno je bio politički aktivan u HSLS-u te je od 2001. do 2004. bio član Županijske skupštine.