'niskoprofilni' fotić

Posjetili smo restoran koji je oduševio The New York Times, a Martini Dalić baš i nije na nivou

10.05.2018 u 14:19

Bionic
Reading

Zagrebački bistro Fotić za potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić je 'niskoprofilni restoran, koji nije baš na nivou…'. Barem ga je tako opisala u svojim famoznim mailovima dok je dogovarala večeru sa suradnicima oko lex Agrokora. Vlasnike bistroa Nikicu i Željku Badrov opaske visokopozicionirane političarke nisu previše pogodile. Za njih je glavno mjerilo kvalitete to što bistro odlično radi, a gosti im se redovno vraćaju

Fotić je urbani, oku ugodno uređeni, mali restoran smješten u samom centru metropole, u Gajevoj ulici.

Obitelj Badrov poznata je po svojim fotografskim radnjama. Međutim dolaskom digitalne tehnologije i mobitela s kvalitetnim kamerama ta djelatnost je gotovo izumrla. Zato su Badrovi nekadašnji fotoklub u Gajevoj prenamijenili u restoran. Otvorili su ga 2012. godine.

'Imamo šaroliku klijentelu. Od mladih ljudi, preko umjetnika, do poslovnjaka, turista… Sve su to normalni ljudi koji žele nešto dobro i jeftino pojesti. Jelovnik nam je baziran na domaćim namirnicama koje kupujemo na tržnici Dolac od provjerenih dobavljača. Na toj bazi slažemo našu ponudu. Stalno je mijenjamo ovisno o sezoni', kaže nam Nikica Badrov dok sjedimo u stražnjem dijelu restorana koji odiše starozagrebačkim štihom. Oko nas su brojne starine, a najviše nas privlači sjajni stari džuboks.

Dio bistroa bliže ulici uređen je u, barem vašem novinaru manje dragom, shabby chic stilu.

Badrov je pristala na razgovor uz uvjet da nju ne fotografiramo (op.a. u priloženoj galeriji uz ovaj tekst su stare fotografije Badrov i njezinog supruga). Također nije željela posebno komentirati e-mailove potpredsjednice Dalić. Čitavoj toj priči, kaže, ne daje preveliku važnost.

  • +14
Bistro Fotić Izvor: Pixsell / Autor: Matej Grgić

'Nemamo što skrivati i zbog toga možete slobodno fotografirati cijeli restoran. Prema svim našim gostima odnosimo se jednako. Ovo je posao koji ne pita za radno vrijeme i uvijek morate biti na usluzi gostima. Nama to nije strano jer smo više od 35 godina u uslužnoj djelatnosti kao fotografi', objašnjava Badrov.

Nešto slobodniji bio je njezin konobar koji nam je usput dobacio kako nije u redu to što je Dalić napisala da oni 'nisu na nivou'. On je, kaže, ponosan na to što radi u Fotiću i ističe da im takvi gosti nisu ni potrebni.

Možda bi potpredsjednica Vlade drugačije mislila o bistrou Badrovih da je pažljivije gledala ono što je obješeno na njegovim zidovima. Među brojnim fotografijama, naime restoran je ujedno galerija, na počasnom mjestu nalazi se uokvireni članak iz slavnog The New York Timesa. Američki novinar koji je prije dvije godine posjetio Zagreb jeo je upravo u Fotiću i oduševio se.

Bistro Fotić odlično su ocijenili i američki turisti koji su objavili video na Youtubeu Izvor: tportal.hr / Autor: Youtube

'Nije nam se najavio tako da nismo ni znali tko je. Naravno da nas je razveselio time što nas je dobro ocijenio. To nam je bio samo još jedan dokaz da odlično radimo', istaknula je Badrov.

Nažalost, ekipa tportala nije imala vremena i kušati nešto s jelovnika. Za oko nam je zapela krem juha od mladog boba i pašticada s domaćim njokima.

Cijene su, reklo bi se, 'niskoprofilne'. Kreću se od 15 kuna za juhu do 165 kuna za biftek s tartufima. Gableci se nude za oko 35 kuna. Možda je upravo to zasmetalo potpredsjednici Dalić…