HUP UPOZORAVA NA ATMOSFERU LINČA

'Porezna' trguje s povjerljivim podacima?

09.05.2012 u 19:31

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozvala je danas Vladu i vodeće ljude Porezne uprave i drugih nadležnih institucija na sprječavanje loše i nedopustive prakse trgovanja informacijama iz državnih tijela o pokretanju ili nepokretanju određenih postupaka Porezne uprave

HUP u priopćenju pozdravlja i podržava aktivniji rad Porezne uprave na naplati svih poreza, no upozorava na kontinuirano javno objavljivanje povjerljivih i privatnih informacija iz postupaka Porezne uprave, čime se krše postojeći propisi, uzrokuje značajnu osobnu i materijalnu štetu pojedincima i tvrtkama te stvara atmosferu linča.

HUP se, ističe se u priopćenju, uvijek zalagao i nastavit će se zalagati za zakonito, odgovorno i transparentno poslovanje tvrtki i svih čimbenika društva. Udruga poslodavaca pozdravlja Vladinu inicijativu za snažnije uvođenje reda i profesionalnih standarda u financijskom poslovanju te nadzoru urednog i redovitog podmirivanja poreznih i drugih obaveza prema državi. Shodno tome, HUP pozdravlja i podržava aktivniji rad Porezne uprave na naplati svih poreza.

U HUP-u smatraju kako je važno naglasiti da su porezni postupci, kojima posljednjih dana obiluju mediji, po svojoj namjeni redovni postupci Porezne uprave koji se provode, odnosno trebali bi se provoditi kontinuirano, a u svrhu redovite zakonske kontrole poreznih prijava pojedinaca i pravnih osoba. U tim postupcima u njihovoj suštini nema ničega senzacionalnog, niti novoga, nego su dapače dio redovitog funkcioniranja države.


'Ono što je nažalost 'novo' i 'senzacionalno' očituje se u kontinuiranom javnom objavljivanju povjerljivih i privatnih informacija iz tih postupaka, kršeći na taj način niz postojećih propisa, uzrokujući značajnu osobnu i materijalnu štetu pojedincima i tvrtkama te stvarajući atmosferu linča', navode iz HUP-a.

'Kao što podržavamo i u okvirima naših mogućnosti inzistiramo na odgovornosti i profesionalnom ponašanju poduzetnika i poslodavaca, jednako očekujemo odgovornost i profesionalnost tijela javne uprave kad je riječ o obavljanju njihova posla uz diskreciju koju imaju pravo očekivati svi porezni platiše koji uredno podmiruju svoje obaveze', poručuju iz HUP-a.

Ističu kako je 'trgovanje informacijama iz državnih tijela o pokretanju ili nepokretanju određenih postupaka nedopustiva praksa koja krši osnovne postulate funkcioniranja državne birokracije, a koja sigurno neće doprinijeti boljitku u našem društvu'. Iz HUP-a pozivaju Vladu i vodeće ljude Porezne uprave i drugih nadležnih institucija na sprječavanje ovakve loše prakse.

'Zadaća svih društvenih aktera treba biti jačanje državnih institucija, jačanje pravne države i vraćanje povjerenja građana u zakonodavnu proceduru i državne institucije jer to jedino jamči nastavak demokratskog sazrijevanja našeg društva i otvara vrata kako za društveni tako i za gospodarski napredak i boljitak', poručuju iz udruge poslodava