RUPA OD MILIJARDU KUNA

Porez na dobit i dividende spašavaju proračun

martina dalić

martina dalić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček

Petomjesečni prihodi državnog proračuna dosegnuli su 42,36 milijardi kuna, pokazuje izvješće Ministarstva financija. U apsolutnom je iznosu zaostatak za 2010. i dalje nešto veći od milijardu kuna, ali kad se uzme u obzir izostanak nekoliko značajnih jednokratnih prihoda, može se reći da se situacija s punjenjem proračuna popravlja

Najveći i najzanimljiviji skok u drugom tromjesečju bilježi se kod poreza na dobit. U prva tri mjeseca taj je porez proračunu donio 1,42 milijarde kuna, što je bilo za gotovo 470 milijuna ili četvrtinu slabije nego lani. Međutim, tijekom travnja i svibnja ubrano je 2,4 milijarde kuna poreza na dobit, a to je u odnosu na iste lanjske mjesece čak 960 milijuna više. Ukupno je do kraja svibnja naplaćeno 3,83 milijarde kuna poreza na dobit, što je gotovo pola milijarde ili 15 posto više nego lani.

Na ukupno naplaćene poreze, a oni su nakon pet mjeseci oko 600 milijuna kuna manji nego lani, najviše je utjecalo desetkovanje (pad od 86 posto) tzv. ostalih poreza za 1,02 milijarde kuna kao posljedica ukidanja kriznog poreza, te pad trošarina koje su tanje za pola milijarde kuna u prvom redu zbog 'efekta Ine' (615 milijuna ili 21 posto manje naftnih trošarina).

Nešto bolja prodaja auta donijela je pak za 57 milijuna kuna ili četvrtinu više te vrste trošarina, a one na duhanske proizvode zbog izmijenjenih propisa s primjenom od listopada 2010. bilježe rast za 86 milijuna, odnosno  osam posto.

PDV je nakon pada za više od pola milijarde tijekom ožujka i travnja u svibnju ponovno bio izdašniji nego lani. Proračunu je donio 3,14 milijardi ili 140 milijuna više. Međutim, iako je 14,55 milijardi kuna PDV-a prikupljenih u pet mjeseci bolji rezultat nego lani, u odnosu na planirano godišnje povećanje njegova dinamika rasta od 1,6 posto zasad kaska.

Koliko su ukupni prihodi nakon pet mjeseci kraći od izdataka još nije poznato jer su u Ministarstvu financija rashode zasad ažurirali zaključno s travnjem. Rashodi poslovanja u četiri mjeseca dosegnuli su 39,5 milijardi kuna i od lanjskih su manji 875 milijuna ili 2,2 posto. To je i dalje bolje od plana (zamrzavanja), ali se postotno smanjenje u odnosu na prva tri mjeseca malo istopilo.

Prošlog je tjedna, kako su objavili mediji iz neslužbenih izvora, premijerka zatražila od ministara da hitno smanje potrošnju za 600 milijuna kuna da se ne povećava deficit.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi