olakšano poslovanje

Poraz 'šeika': Nizozemski sud odbio tužbu misterioznog ulagača u Fortenovu

13.01.2023 u 17:47

Bionic
Reading

Nizozemski sud odbacio je sve zahtjeve SBK Arta te potvrdio sve odluke s jučerašnje skupštine Fortenova grupe, izvijestili su u petak iz Fortenove. "Privredni odjel Prizivnog suda u Amsterdamu danas je odbacio sve zahtjeve SBK Art-a (SBK, sankcionirane kompanije pod kontrolom ruske Sberbank i suvlasnika u Fortenova grupi sa 42,5 posto zamrznutih glasačkih prava) te potvrdio sve odluke donesene jučer na skupštini imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe u Nizozemskoj", navodi se u priopćenju

Nizozemsko pravosuđe time je potvrdilo stavove i odluke istog Prizivnog suda u Amsterdamu iz prosinca 2022. te onemogućilo sankcioniranim osobama da utječu na upravljanje i odlučivanje u Fortenova grupi, ističu iz Fortenove.

"Ova odluka još je jedna potvrda pravnih stavova Fortenova grupe i njene predanosti poštivanju međunarodnih sankcija i očuvanju vrijednosti kompanije. Drago nam je da je nizozemsko pravosuđe prepoznalo i dalo za pravo većini nesankcioniranih suvlasnika Fortenova grupe. Fortenova grupa počinje raditi na implementaciji odluka svojih suvlasnika", izjavio je u priopćenju Fabris Peruško, ponovno izabrani glavni izvršni direktor Fortenova grupe te član Upravnog odbora na novi šestogodišnji mandat.

Naime, skupština imatelja depozitarnih udjela Fortenova Group STAK Stiching u Amsterdamu, krajnjeg vlasnika Fortenova grupe, izglasala je jučer niz odluka, među kojima i produženje mandata članovima Upravnog odbora Fortenova grupe na šest godina.

Kako su jučer izvijestili iz Fortenova grupe, predložene odluke izglasane su većinom od preko 77 posto prisutnih glasova.

Iz Fortenove su pritom podsjetili da na dvije prethodne skupštine dioničara na kojima su bile predložene iste odluke, a koje su održane 18. kolovoza i 30. kolovoza 2022., za izglasavanje nije bilo potrebne većine jer sankcionirani dioničar SBK Art, pod kontrolom ruske Sberbanke, koji raspolaže sa 42,5 posto glasova, zbog sankcija nije mogao pristupiti glasovanju.

Sukladno statutu STAK-a, jučer održana skupština bila je treća po redu s istim dnevnim redom i za izglasavanje odluka bila je potrebna 75-postotna podrška svih prisutnih dioničara.

Iz Fortenove su u priopćenju istaknuli da je prihvaćenim odlukama, između ostalog, olakšano operativno poslovanje kompanije te je produžen mandat članovima Upravnog odbora Fortenova grupe koji je bio pred istekom.

"Zahvaljujući odlukama Skupštine sada će biti moguće nove akvizicije i spajanja ili prodaja imovine do maksimalnog iznosa od 500 milijuna eura u 2023., uz prethodnu odluku Upravnog odbora Fortenova grupe, a stvoreni su i preduvjeti za refinanciranje postojećeg duga Fortenova grupe i rješavanje raznih financijskih obveza, također uz prethodno odobrenje Upravnog odbora", naveli su u jučerašnjem priopćenju sa skupštine.