ozbiljne optužbe

Popularna aplikacija za šoping razbjesnila Nijemce: 'Ako ne stanu, idemo na sud!'

28.03.2024 u 18:21

Bionic
Reading

Manipulacija, obmana, zelenaštvo - cijeli je niz optužbi na račun kineskog online trgovinskog diva Temua istresla Nacionalna federacija potrošačkih organizacija u Njemačkoj (VZBV)

'Platforma Temu uznemiruje i iskorištava potrošače naizgled proizvoljnim popustima, upitnim recenzijama i manipulativnim dizajnom. To mora prestati!' izjavila je šefica VZBV-a Ramona Pop.

Temu krši zakone EU-a o zaštiti potrošača i također prakticira greenwashing, odnosno manipulativno se predstavlja kao ekološki osjetljiva tvrtka, tvrdi VZBV.

Konkretni primjer je korištenje tzv. tamnih obrazaca, kao što su upozorenja koja stvaraju pritisak na kupce porukama poput 'Požurite! Više od 126 ljudi ima ovaj artikl u svojoj košarici'.

Pop je istaknula da su takve prakse zabranjene od stupanja na snagu EU-ove Direktive o digitalnim uslugama. 'U Njemačkoj i Europskoj uniji postoje zakoni za zaštitu potrošača kojih se sve tvrtke moraju pridržavati', rekla je Pop.

VZBV tvrdi da Temu prakticira greenwashing tako što promovira isporuku na lokaciju za preuzimanje umjesto dostave na kućnu adresu kao ekološki prihvatljivu opciju. Međutim većina proizvoda dolazi iz Kine, navodi VZBV. Stoga, bez obzira na to dostavlja li se proizvod na lokaciju za preuzimanje ili na kućnu adresu, utjecaj na ukupnu klimatsku bilancu je minimalan.

Šefica VZBV-a navodi da je cijeli poslovni model tvrtke s dijelom ekstremno visokih popusta i ocjenjivanjem proizvoda u stvarnom vremenu netransparentan i teško razumljiv. 'Potrošačice i potrošači moraju biti zaštićeni od takvih poslovnih praksi', rekla je Pop, dodajući da bi sljedeći korak nakon opomene mogla biti sudska tužba.

Kompanija Pinduoduo, vlasnik aplikacije Temu, nedavno je prijavila gotovo dvostruko veći godišnji profit. Temu je poznat po svojim ekstremno povoljnim ponudama, ali isto tako često nailazi na kritike zbog loše kvalitete proizvoda, problema s isporukom te zbog štetnog utjecaja na okoliš i klimu.

Neke države već su objavile rat toj aplikaciji zbog navedenih problema. Primjerice, prije dva tjedna francuski parlament donio je zakon kojim se zabranjuje oglašavanje jeftine odjeće te uvodi ekološki porez na jeftine proizvode.