ROGLIĆ RAZOČARAN MINISTROM:

'Popijač je napravio grešku ulaskom u HDZ'

26.08.2010 u 13:19

Bionic
Reading

Pristupanje Đure Popijača vladajućoj stranci među poslodavcima je izazvalo dvojake reakcije. Većina o potezu svog bivšeg kolege govori u rukavicama braneći se stavom da je to njegova privatna odluka. Ipak, pojedini s neodobravanjem gledaju na potez novopečenog HDZ-ovca

Branko Roglić, vlasnik tvrtki Croatia baterije, Orbico i Orvas plus te nekadašnji predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), smatra da je Popijač napravio krivi potez.

'Iznenađen sam njegovom odlukom. Popijača poznajem kao vrsnog stručnjaka i osobno o njemu mislim sve najbolje, ali pristupanjem u HDZ je napravio grešku. Nema to veze s HDZ-om, tako bih mislio da se pridružio bilo kojoj drugoj stranci. Popijač je u Vladu ušao kao predstavnik biznisa i HUP-a i morao je zadržati svoju neutralnost', kaže za tportal Roglić.

Ulaskom Popijača u HDZ, smatra on, šalje se poruka da u Hrvatskoj ništa nije moguće postići, a da niste član neke stranke. Takva politika, naglašava Roglić, dovela nas je u situaciju u kakvoj smo sada.

'Popijač je ovim potezom definitivno ojačao svoju poziciju u Vladi. Ali, bilo bi bolje da je to učinio nekim svojim dobrim ministarskim potezom', ističe Roglić.

Popijač je i prije ulaska u HDZ imao izleta u političke vode. Na parlamentarnim izborima 2003. bio je neuspješan nezavisni kandidat na listi HSS-a. Nakon toga pronašao je posao u HUP-u gdje se zadržao sve do poziva premijerke Jadranke Kosor da zamijeni dotadašnjeg ministra gospodarstva Damira Polančeca.

Trenutni predsjednik HUP-a Damir Kuštrak kaže da nije iznenađen s potezom Popijača jer je 'takva politika HDZ-a'. Činjenicu da je Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova, još uvijek politički neutralan, Kuštrak vidi kao izuzetak koji potvrđuje pravilo.

Ni na pitanje kako je zadovoljan s dosadašnjim radom Popijača u Vladi čelnik HUP-a nije dao jasan odgovor.

'On se trudi pošteno raditi svoj posao. Konačan sud dat ćemo na kraju mandata', kaže Kuštrak.

Predsjednik CRO Industrije pri HUP-u Vladimir Ferdelji smatra da je Popijač obukao HDZ-ov dres kako bi opstao u većinski stranačkoj Vladi. Za veći ministarski angažman Popijač je, ističe Ferdelji, imao brojne prepreke među kojima je najveća premijerkin savjetnik Borislav Škegro

'Popijač je čovjek koji zna koji problemi muče poduzetnike. Ali istovremeno kad je on ušao u Vladu, došao je i Škegro. Škegro je tvorac ekonomije koja se bazira na uslugama, a ne na proizvodnji. On je tvorac servisne ili, bolje reći, servilne Hrvatske. Zbog toga je teško očekivati da Popijač može mnogo toga promijeniti', naglašava Ferdelji.

Dok su poslodavci podijeljeni oko Popijačevog ulaska u HDZ, bilo bi zanimljivo čuti što o njemu misli njegova 18- godišnja kći Silvija koja se prije dvije godine učlanila u Forum mladih SDP-a Svete Nedelje.