KREDITNE GLAVOBOLJE

Ponovna procjena stanova pod hipotekom

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 04.03.2009 12:55
  • Objavljeno 04.03.2009 u 12:24
nekretnine, kuća, stan, gradnja

nekretnine, kuća, stan, gradnja

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Višemjesečne rate zbog skoka vrijednosti stranih valuta nisu jedini razlog za glavobolju građana koji u otplaćuju stambene kredite. U susjednoj Srbiji banke su već zatražile novu procjenu stanova, što se uskoro može očekivati i u Hrvatskoj.

Mnogi građani Srbije koji imaju stambeni kredit ovih dana dobili su obavijest od svojih banaka da trebaju izvršiti novu procjenu stana. I to o svom trošku, piše Blic

Novu procjenu nekretnine trebali bi bankama dostaviti u što kraćem roku, odnosno mjesec do dva prije isteka tri godine od uzimanja kredita.Korisnici hipoteke već su jednom platili procjenitelja vrijednosti nekretnine kada su podizali kredit. Zato ne čudi što se sada hvataju za glavu zbog novih izdataka.

Bankari, međutim, objašnjavaju da je to dio standardne procedure po kojoj se nakon tri godine procjenjuje rizik hipoteke. Procedura je neophodna kako bi se vidjelo je li hipoteka odgovarajuća u odnosu na kredit, radi smanjenja rizika banaka.

Bankari ističu da u ugovorima koje građani potpisuju prilikom kupnje postoji mogućnost da banka zatraži novu procjenu.Agenti za nekretnine kažu da se procjena vrijednosti nekretnine plaća od 50 do 100 eura i da procjenu rade isključivo ovlašteni sudski procjenitelji koje biraju banke.

Sličan scenarij odigrat će se i u Hrvatskoj zbog novog Zakona o kreditnim institucijama, koji obvezuje banke da od 1. srpnja kontinuirano prate vrijednosti nekretnina koje služe kao instrument osiguranja kredita.

No nije riječ o samom trošku procjene, nego o pokrivanju razlike između prvobitno procijenjene vrijednosti nekretnine i trenutačne tržišne vrijednosti. Poslovni dnevnik piše kako postoji bojazan da bi klijenti mogli biti izloženi zahtjevima banaka da pokriju razliku novim instrumentima osiguranja kredita ili povećanjem postojećih, poput životnog osiguranja vinkuliranog u korist banke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi