dvoznamenkast rast

Pomama za ruskom ribom: Kako su Rusi unatoč sankcijama ove godine zaradili milijune od izvoza ribe u Europu

26.08.2022 u 15:25

Bionic
Reading

Unatoč sankcijama koje je Europska unija uvela Rusiji, Rusi su ove godine u Norvešku izvezli ribe u vrijednosti većoj za 38 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, od čega se većina onda preprodaje u zemlje EU-a

Prema podacima stranice MarineTraffic, specijalizirane za praćenje pomorskog prometa, deseci ribarskih brodova posljednjih tjedana iskrcali su na tone ribe u norveškim lukama. Naime, dok su mnoge europske tvrtke, u sklopu sankcija koje je Europa uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, prekinule poslovne odnose s Rusijom, ruska trgovina s europskom ribarskom industrijom doživljava procvat. Rusija je tako ove godine u Europu izvezla čak nešto više ribe nego prošle godine, a kako je inflacija visoka, prihodi Rusije stoga su znatno veći nego lani, piše WirtschaftsWoche.

Naime sankcijama je obustavljen uvoz rakova, škampi, kavijara, ali ne i bijele ribe, poput bakalara i iznimno popularne aljaške kolje u obliku ribljih štapića, filea i medaljona. Navodno, uvoz bijele ribe nije zabranjen zahvaljujući lobiranju europske riblje industrije. Posljednjih tjedana 60 ruskih ribarskih brodova iskrcavalo je ribu u norveškim lukama kao što su Tromso, Hammerfest i Batsfjord. Većina njih lovi u ruskom dijelu Barentsova mora, mnogi i u Norveškom i Grenlandskom moru.

Prema stranici Intrafish, ruski su brodovi do sredine kolovoza ove godine u Norveškoj iskrcali bijele ribe u vrijednosti od 150 milijuna eura, što je povećanje od 38 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ruski izvoz potenciran je povećanom potražnjom za bakalarkama u sjevernim morima.

Većina ribe iskrcane u Norveškoj preprodaje se u zemljama Europske unije, a Norveška sama prerađuje i konzumira samo 10 do 15 posto. Velika potražnja za ruskom ribom izražena je u Francuskoj, Portugalu, Španjolskoj i Njemačkoj.

Međutim Matthias Keller, generalni direktor Saveznog udruženja njemačke riblje industrije, rekao je da crni bakalar, izrazito popularan u toj zemlji, u velikom udjelu u tu zemlju dolazi kontejnerima izravno iz Rusije. I dok je količina uvezene ribe iz Rusije posljednjih mjeseci porasla, uvoz iz SAD-a je pao. Do toga je ponajviše došlo zbog činjenice da je SAD morao zaštititi svoja ribolovna područja od pretjeranog izlova, a osim toga je crni bakalar u toj zemlji uvršten u školske obroke kako bi se potaknula zdravija prehrana.

  • +6
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Rusija je posljednjih godina modernizirala svoju ribarsku flotu, pa se sada riba može prerađivati u filete, pakirati i zamrzavati izravno na brodovima. To je dodatno olakšalo prijevoz kontejnerima. Pored toga, velik broj ruskih bakalarki uvozi se u Europu iz Kine, nakon što ta zemlja preradi uvezenu ribu iz Rusije.