najvjerojatnije trovanje

[FOTO] Ekološka katastrofa: Poljski vatrogasci iz Odre izvukli stotinu tona uginule ribe

16.08.2022 u 21:20

Bionic
Reading

Poljski vatrogasci izvijestili su u utorak da su izvadili 100 tona uginule ribe iz rijeke Odre koja protječe kroz Njemačku i Poljsku, produbivši zabrinutost o ekološkoj katastrofi

"Nikad ranije u rijeci nismo imali operaciju ovog opsega", rekla je Monika Nowakowska-Drynda iz ureda za medije nacionalne vatrogasne službe.

Potvrdila je da je oko 100 tona uginule ribe izvađeno iz rijeke od petka. Uzrok smrti je nejasan, iako dužnosnici vjeruju da je riba najvjerojatnije otrovana.

"Vjerojatno su u rijeku bačene ogromne količine kemijskog otpada, uz puno znanje o rizicima i posljedicama", rekao je prošli tjedan poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Uzorci vode poslani su u laboratorije u Češkoj, Nizozemskoj i Britaniji u nadi da će se pronaći uzrok trovanja.

Poljski mještani i ribiči bili su prvi koji su izvijestili o masovnom pomoru ribe još 28. srpnja.

Njemački dužnosnici optužili su poljske vlasti da ih nisu informirali o pomoru, te su ostali iznenađeni zbog velike količine mrtve ribe.

  • +12
Pomor ribe u Odri Izvor: EPA / Autor: Lech Muszynski

U Poljskoj, vlada je također došla pod žestoke kritike zbog toga što nije brže djelovala.

Proteklih godina, Odra je bila poznata kao relativno čista rijeka, s 40 ribljih vrsta. No sada se po rijeci može vidjeti uginula riba, neka dugačka i po 40 centimetara. Nowakowska-Drynda rekla je da u Poljskoj više od 500 vatrogasaca vadi mrtvu ribu.