PRESKAKANJE RATA

Poljska pomaže građanima s vraćanjem hipotekarnih kredita i u 2024.

05.03.2024 u 17:07

Bionic
Reading

Poljska vlada odobrila je nacrt zakona koji predviđa pomoć građanima pri otplati hipotekarnih kredita i u 2024. godini, rekao je u utorak premijer Donald Tusk

Program je isprva zamišljen kao mjera pomoći građanima čije su rate u 2022. i 2023. znatno porasle zbog podignutih kamatnih stopa, otvarajući im mogućnost 'preskakanja' najviše osam mjesečnih rata tokom 12 mjeseci.

Vlada Mateusza Morawieckog najavila je produljenje programa na 2024. u rujnu prošle godine, uz primjenu kriterija primanja, a vlada Donalda Tuska sprema se provesti tu najavu u djelo.

"Odlučili smo produljiti program za one koji su uzeli hipotekarne kredite i sada imaju problema s njihovom otplatom. Također smo odlučili povećati pomoć onima koji su ostali bez posla", rekao je poljski premijer.

Prema izmijenjenom programu, dužnici će moći preskočiti rate u svibnju i lipnju i po jednu ratu u trećem i u četvrtom kvartalu. Pravo na 'preskakanje' rata pomoć imat će građani s kreditima manjim od 1,2 milijuna zlota (277.784,12 eura) i oni čija rata premašuje 30 posto prihoda kućanstva, priopćila je vlada.