HORVAT NEGIRA

Policijska istraga preselila se i u Fimu

Milan Horvat FIMA

Milan Horvat FIMA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Martina Keretić

Policijska obrada u aferi SMS, potvrdio je izvor iz policijske istrage, proširila se i na varaždinsku Fimu te njezinu off-shore kompaniju Fima Ami Ltd. na Malti, koja je smatra se, pravo odredište Podravkinih milijuna

I dok prvi čovjek investicijske kuće Fima Milan Horvat opovrgava bilo kakve 'mutne radnje', tvrdeći da su dionice Podravke kupljene vlastitim kreditom te pozajmicom investicijske banke Merril Lynch, policijski istražitelji su se u to odlučili sami uvjeriti.

Milan Horvat, poznato je, jedan je od uspješnijih hrvatskih financijskih stručnjaka, koji se specijalizirao na području investiranja. Procjenjuje se kako njegovo carstvo danas vrijedi nevjerojatne dvije milijarde kuna.

Što u investicijama, dionicama drugih kompanija te imovini. Sama Fima, prije ovogodišnjeg raskola na tri cjeline vrijedila je 3,5 miljardi kuna. Nakon nesuglasica unutar kompanije Horvatu je pripalo trgovanje dionicama te posao s investicijskim fondovima.

Povezuje ga se s bivšim varaždinskim županom Radimirom Čačićem, u čijem je Coningu početkom 90-ih godina prošlog stoljeća radio kao pomoćnik direktora nakon što je bio šef NO Varteksa.

Njegov put krenuo je idejom o osnivanju Varaždinske burze, da bi 1995. godine došao na mjesto direktora Fime. Bio je vrlo aktivan i u kuponskoj privatizaciji sredinom 90-ih godina (Validus, Pleter op.a.).

Upravo Validus prije pet godina postaje većinski vlasnik posrnule Brodsko-posavska banke, koja je kasnije preimenovana u Vabu (Varaždinska banka), a čija imovina danas vrijedi oko 1,2 milijarde kuna. Horvatov Validus ima 25,59 posto dionica Vabe.

Horvat je u Podravku ušao u proljeće 2006. godine kupivši 10,64 posto dionica od Francka (576.880 dionica). One su tada vrijedile oko 220 milijuna kuna, dok je njihova tržišna vrijednost danas jedva 156 milijuna kuna. Na njima se izgubilo skoro 65 milijuna kuna, zanimljivo gotovo identičan iznos visini kreditnog aranžmana prema SMS-u.

Fima je te dionice kasnije otpustila i prepisala svojoj off-shore kompaniji na Malti. Policijska istraga trebala bi potvrditi ili opovrgnuti je li otkup dionica od Francka učinjen kompanijskim novcem.

Naime, nagađa se da je Marinac 200 milijuna kuna Podravke deponirao upravo na Fimin račun za kupnju kompanijskih dionica. Kako je kasnije novca za otplatu zajma bilo sve manje, nagađa se kako su Podravkini krediti SMS-u i nekim drugim kompanijama bili namijenjeni upravo da bi Fima mogla otplatiti pozajmicu. Točan iznos novca, koji je u igri, još uvijek je predmet istrage, piše Jutarnji.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi