BEBIĆ PODRŽAO SINDIKATE

Policija barikadama zaustavila prosvjednike

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 19.11.2009 14:57
  • Objavljeno 19.11.2009 u 09:13
prosvjed, sindikati

prosvjed, sindikati

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Nekoliko stotina sindikalista okupilo se jutros na Trgu bana Jelačića prosvjedujući protiv izmjena Zakona o radu (ZOR)

Okupljenima su se prvo obratili sindikalni čelnici, nakon čega su krenuli prema Markovom trgu. Ispred Kamenitih vrata dočekao ih je kordon policije i metalne ograde. Prosvjednici su u rukama držali transparente 'ajedno guliti adnike', 'ašto dumiru adnici', 'Harač je harač koliko mi šutjeli o tome'.

Osim uzvikivanja parola, zviždanja i trubljenja, sindikalisti nisu pokušali na silu probiti policijsku barikadu. U slučaju da se to i dogodilo, teško da bi doprli do Markova trga jer je u susjednim ulicama bilo razmješteno desetak policijskih vozila sa spremnim specijalcima.

'Barba Luka, barba Luka! Skuvali smo ti paštašutu', čulo se iz sindikalnih megafona, uz 'klasiku' 'Bando lopovska!', a često se prozivalo i ime nekadašnjeg sindikalnog čelnika, danas HDZ-ovog zastupnika Damira Kunsta, i to najčešće uz dodatak 'Nabijemo te na...'

Damjan Tadić/Cropix

Damjan Tadić/Cropix

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

MIRNO SE RAZIŠLI NAKON OBEĆANJA BEBIĆA

Nakon što su zaustavljeni u svom pohodu na zagrebački Gornji grad, prema Saboru se uputilo samo sindikalno izaslanstvo koje su činili Ana Knežević, Damir Jakuš, Krešimir Sever i Ozren Matijašević. Primio ih je predsjednik Sabora Luka Bebić s kojim je dogovoreno da se s njim sastanu u 11 sati, kad će mu uručiti amandmane na Zakon o radu i obrazložiti mu svoje zahtjeve. Sindikalni čelnici su potom o tome obavijestili prosvjednike koji su se u miru razišli.

Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, najavila je novo sindikalno okupljanje u slučaju da Sabor ne prihvati njihove zahtjeve.

'Tad ćemo svim raspoloživim sredstvima jurišati na Markov trg. Danas su se okupili samo sindikalni povjerenici i članovi sindikalnih odbora, a sljedeći put pozvat ćemo sve naše članove', rekla je Knežević, što su svi okupljeni bučno pozdravili.

RAD NA ODREĐENO - PRAVILO A NE IZNIMKA

Bebić podržao sindikate

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić obećao je da će u saborskoj raspravi kao zastupnik podržati naše amandmane na Vladin prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR), izjavili su čelnici četiriju sindikalnih središnjica nakon današnjeg razgovora s predsjednikom Sabora.

Razlog za izmjene Zakona o radu jest njegovo usklađivanje s pravnim stečevinama Europske unije. Više od 15 mjeseci sindikati i poslodavci su pokušali pronaći zajednički jezik, a iako su se usuglasili o većini stvari, sporna je ostala institucija rada na određeno vrijeme.

Sindikati traže da se broj ugovora na određeno ograniči na najviše četiri u dvije godine. Cilj im je da rad na određeno postane izuzetak, a ne pravilo, kao što je sad slučaj. Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2008, od oko 130.000 zaposlenih radnika njih čak 104.000 je dobilo posao na određeno vrijeme.

'Riječ je o radnicima drugoga reda, koji su ostavljeni na milost i nemilost poslodavcima. Vlada je pristala na ucjenu poslodavaca i zanemarila naše zahtjeve', rekla je Knežević.

Ukoliko se njihovi prijedlozi ne usvoje sindikati su spremni poslati službeno pismo Europskoj komisiji u kojem će tražiti da se Hrvatskoj ne dozvoli zatvaranje 19. poglavlja Zapošljavanje i socijalna politika u pregovorima za ulazak u EU.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi