PREPRODAJA ZLATA

Pokrenuli biznis prije 22 mjeseca, a danas su već milijunaši!

02.08.2012 u 09:22

Bionic
Reading

Tri najveće tvrtke na tržištu otkupa zlata i srebra prošle godine su uprihodile vrtoglavih 467,7 milijuna kuna. Nakon što su platili poreze i doprinose njihovim vlasnicima ostalo je čistih 36 milijuna kuna dobiti

U vremenu dok nam 'pada sve što ne bi smjelo padati', kako je to primijetio bivši guverner Željko Rohatinski, brojke koje ostvaruju otkupljivači zlata su fantastične.

Najveći prihod lani zabilježila je zagrebačka tvrtka Gold Partner: 180,6 milijuna kuna. U odnosu na 2010. to je rast od čak 254 posto, s tim da su, prema podacima Fine, izvezli zlata u vrijednosti od 156,6 milijuna kuna

Čistu dobit od 15,5 milijuna kuna među sobom su popola podijelili vlasnici Krešimir Glasnović (39) i Zlatko Dodić (44). Obojica dolaze iz poznatih zagrebačkih zlatarskih obitelji koje korijene vuku iz kosovskog sela Janjeva.

Glasnović i Dodić stoje i iza tvrtke Argentum sa sjedištem u Dubravi koja trenutno prema podacima s web stranica ima 40-ak otkupnih ureda širom Hrvatske, s tim da se i dalje ubrzano širi. Prošle godine prihod joj je bio 139,8 milijuna kuna (rast od 460 posto), a neto dobit samo 415 tisuća kuna. Iz financijskog izvješća nije vidljivo koji su to rashodi pojeli gotovo sve uprihodovane kune.

Najveći konkurent Gold Partneru i Argentumu je firma Auro Domus. Sa svojih gotovo 300 otkupnih stanica ta je tvrtka iz Kastva prošle godine na preprodaji zlata ostvarila prihod od 147,3 milijuna kuna. Većinu otkupljenog zlatnog nakita, medaljona, zubi i ostalog u neto vrijednosti 145,8 milijuna kuna je nakon prerade u poluge izvezla.

Vlasnici Auro Domusa su 27-godišnji Loris Dessardo (član je obitelj koja se više od 80 godina bavi zlatarstvom) i Anđelka Džale, njegova zaručnica. Tvrtku su osnovali prije samo 22 mjeseca, a danas su već milijunaši.

Loris Dessardo

Nakon što su platili pet milijuna kuna poreza na lanjsku dobit u rukama im je ostalo punih 20 milijuna kuna. Od toga su 14 milijuna kuna isplatili sebi na račun, dok su ostatak zadržali u tvrtci za daljnje širenje biznisa.

Kako je prema podacima HGK u prva četiri mjeseca ove godine izvezeno čak devet tona zlata, što je gotovo jednako kao cijele prošle godine, jasno je da bi otkupljivači zlata mogli u 2012. čak utrostručiti svoje prihode

Od velikog buma izvoza zlata država nema ništa jer se na njega ne plaća porez, dok je s druge strane zbog visokih poreza u Hrvatskoj ulaganje u zlato neisplativo. Zbog takve situacije cijena zlata kod nas je niža nego u inozemstvu i na toj razlici otkupljivači odlično zarađuju.