MODERNIZACIJA I STABILNOST

Pogledajte što donosi program Plenkovićeve Vlade

20.10.2016 u 10:20

Bionic
Reading

Andrej Plenković predstavio je Saboru program svoje Vlade. Ona bi do 2020. Hrvatskoj trebala donijeti stabilni gospodarski rast, brojna nova radna mjesta, preokret demografskih trendova te pravednost i solidarnost

U dokumentu prva poglavlja pripadaju gospodarstvu i poduzetništvu. Primarna zadaća Plenkovićeve Vlade bit će porezna reforma i olakšavanje uvjeta poslovanja poduzetnicima i ulagačima.

Potom se navode konkretne mjere ulaganja u motore rasta, između ostalih i u poljoprivredu: 'Neiskorištene poljoprivredne površine bit će stavljene u funkciju prema jasno utvrđenim kriterijima, a velik je prostor za rast i u turizmu u kojem se prihodi mogu udvostručiti ulaganjem u smještajne kapacitete, širenjem ponude i produljenjem sezone.' 
Navodi se i da će Vlada osobito poticati hrvatske izvoznike koji daju veliki doprinos gospodarskom razvoju zemlje. U programu se ističe da se hrvatski model gospodarskog rasta treba bazirati na izvozu.

Vlada će i poduzimati mjere u cilju povećanja učinkovitosti institucija, što uključuje pojednostavnjivanje pravila i ubrzanje rada administracije sudova i digitalizaciju.

Plenkovićeva Vlada provest će i reformu obrazovnog sustava s nastojanjem da ga osuvremeni.

Uravnoteženi proračun i manje duga 

U području javnih financija Vlada namjerava posebnu pozornost posvetiti jačanju fiskalnog kapaciteta i postizanju fiskalne održivosti kroz smanjenje proračunskog deficita i udjela javnog duga u BDP-u. Cilj je Vlade do 2020. imati uravnoteženi proračun opće države, a udjel javnog duga u BDP-u smanjiti za više od 10 postotnih bodova u četverogodišnjem mandatu.

Vlada najavljuje rješavanja problema blokiranih građana i poduzeća. Pritom će biti usmjerena na smanjenje udjela nenaplativih kredita, poticat će banke i druge kreditne institucije da izvansudskim putem pokušaju djelomično ili u cijelosti otpisati teško naplativa i nenaplativa potraživanja.

Vlada će osigurati i provođenje Nacionalnog plana navodnjavanja u punom opsegu te udvostručiti navodnjavane površine u Hrvatskoj korištenjem sredstava iz EU fondova.

Hrvatsku će se reindustrijalizirati

Vlada namjerava izraditi 'Strategiju energetskog razvoja do 2050. godine', koja će se temeljiti na sigurnosti opskrbe i konkurentnosti cijena energije

Vezano uz reindustrijalizaciju, Vlada navodi da će raditi na povećanju industrijske konkurentnosti, budući da bi industrija trebala zadržati ulogu ovdašnjeg pokretača održivog razvoja i zapošljavanja. Industrija će se poticati povoljnim izvorima financiranja.

Program Vlade Andreja Plenkovića pogledajte OVDJE.

449118,449109,449105,449099