rba analiza

Pogledajte s koliko novca zapravo upravlja guverner Boris Vujčić

21.03.2018 u 10:15

Bionic
Reading

Nakon što je krajem 2017. ukupna aktiva Hrvatske narodne banke (HNB) premašila 127 milijardi kuna nominalno dosegnuvši povijesno najvišu razinu, u siječnju je u odnosu na prosinac smanjena za 3,3 posto ili 4,2 milijarde kuna, na ukupno 123 milijarde kuna, dok je u odnosu na siječanj prošle godine viša za 10,8 milijardi kuna ili 9,6 posto, kaže se u analizi Raiffeisebanke (RBA)

Promjene su, navodi se, odraz kretanja inozemne aktive koja čini 99 posto aktive te predstavlja kunsku protuvrijednost međunarodnih pričuva HNB-a.

Strukturu inozemne aktive čine oročeni depoziti u stranim bankama, plasmani u vrijednosne papire, posebna prava vučenja, efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama te pričuvna pozicija kod MMF-a koji su u bilanci HNB-a iskazani u kunama. Pri tome su značajne promjene zabilježile stavke efektive i depozita po viđenju u stranim bankama te oročeni depoziti u stranim bankama.

U pasivi bilance HNB-a najveći udio, nešto iznad 72 posto, čini primarni novac koji je krajem siječnja ove godine iznosio 88,9 milijardi kuna. Na godišnjoj razini zabilježen je rast od gotovo 20 posto s tim da je najznačajniji rast zabilježen u stavci depoziti kreditnih institucija (24 posto).

Izraženi u eurima, inozemna aktiva ili bruto međunarodne pričuve su uz mjesečni i godišnji rast na kraju siječnja dosegnule 16,2 milijarde eura. To je nominalno povijesno najviši iznos, a promjene u kunskim i deviznim izrazima odražavaju i tečajna kretanja. Naime u valutnoj strukturi ukupnih pričuva najveći udio čine ulaganja u eurima, a slijede ih ulaganja u američkim dolarima te posebnim pravima vučenja.

  • +17
Guverner HNB-a Boris Vujčić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U odnosu na prosinac ukupne pričuve više su za 522 milijuna eura ili 3,3 posto, što je i rezultat jačanja kune u odnosu na euro za 1,3 posto dok je u odnosu na siječanj prošle godine zabilježen rast za 1,6 milijarde eura ili 11,2 posto.

>>> Ovdje pročitjate veliki intervju s guvernerom Borisom Vujčićem

Analitičari RBA ističu kako je nastavak rasta iznosa bruto međunarodnih pričuva i u ovoj godini prvenstveno posljedica kupnje deviza od banaka (u siječnju je naime provedena devizna intervencija HNB-a pri čemu je od banaka otkupljeno 405,5 milijuna eura), ali i više razine ugovorenih repo poslova. Neto međunarodne pričuve u siječnju su zabilježile rast od 2,5 posto ili 0,3 milijarde eura te su iznosile 14,1 milijardu eura.

  • +11
U siječnju je provedena devizna intervencija HNB-a Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

"Vrijednost međunarodnih pričuva dostatna je za pokriće nešto više od osam mjeseci vrijednosti roba i usluga te u potpunosti pokriva trenutne obveze prema inozemnim vjerovnicima koje dospijevaju do kraja ove godine u iznosu od 7,7 milijardi eura. Dakle, trenutni iznos međunarodnih pričuva dostatan je za uspješno provođenje monetarne politike, odnosno održavanje stabilnosti tečaja te financiranja eventualnih neravnoteža u bilanci plaćanja", zaključuje se u analizi RBA.