SVE NA JEDNOMe MJESTU

Poduzetnici uzdrmani koronakrizom u 2021. ulaze sa strepnjom, no poslovanje će im donekle olakšati nova porezna rasterećenja. Pobrojali smo ih

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 02.01.2021 20:26
  • Objavljeno 02.01.2021 u 20:26
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Neven Bučević/tportal; S. Niketić/Pixell; N. Vuković Stipaničev/Cropix

Peti krug porezne reforme trebao bi olakšati poslovanje poduzetnicima, uzdrmanima koronakrizom, stoga u 2021. godinu ulaze sa strepnjom. Porezne izmjene, čija se vrijednost procjenjuje na oko dvije milijarde kuna, donose brojna rasterećenja u okviru poreza na dohodak i poreza na dobit

Smanjenje stopa poreza na dohodak, uz ranije povećanje neoporezivih isplata, dovelo je do značajnog rasterećenja rada, što omogućuje poduzetnicima veći manevarski prostor u povećanju primanja zaposlenih. To se osobito odnosi na plaće visokokvalificiranih stručnjaka, natprosječno opterećenih porezima.

Zakonske izmjene posebno pogoduju tzv. digitalnim nomadima, odnosno strancima koji iz Hrvatske, korištenjem telekomunikacijskih tehnologija, obavljaju poslove za poslodavce iz drugih zemalja.

Uglavnom je riječ o IT stručnjacima, za koje se propisuje porezno oslobođenje za primitke koje će ostvarivati po osnovi tako stečenog statusa, a kako bi se time olakšala i njihova odluka da odaberu Hrvatsku kao mjesto boravišta i rada.

Zakonske izmjene posebno pogoduju digitalnim nomadima

Zakonske izmjene posebno pogoduju digitalnim nomadima

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Malim poduzetnicima niži porez na dobit

U segmentu poreza na dobit najveće koristi imat će mali poduzetnici. Stopa toga poreza za poduzetnike s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna smanjuje se s 12 na 10 posto. Isto smanjenje odnosi se i na sve neprofitne organizacije koje za gospodarsku djelatnost paušalno plaćaju porez na dobitak.

Treba naglasiti da se izmjene Zakona o porezu na dobit odnose i na ovogodišnju dobit, što znači da poduzetnici koji u ovoj godini ostvare ukupni prihod do 7,5 milijuna kuna mogu već prilikom izračuna predujma poreza na dobit za 2021. primijeniti stopu od 10 posto.

Zakonskim se izmjenama smanjuje i porez na isplate dividendi i udjela u dobiti također s 12 na 10 posto.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Izmjene zakona o PDV-u

Širem krugu malih poduzetnika idu na ruku izmjene zakona o PDV-u. Naime od početka iduće godine diže se prag za plaćanje PDV-a prema naplaćenim naknadama sa 7,5 na 15 milijuna kuna.

Proširuje se mogućnost primjene obračunske kategorije PDV-a pri uvozu, a radi rasterećenja poreznih obveznika u smislu angažmana financijskih sredstava za plaćanje PDV-a pri uvozu.

Porezne izmjene najviše pogoduju malim poduzetnicima

Porezne izmjene najviše pogoduju malim poduzetnicima

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Izmjenama se zakon o PDV-u usklađuje s europskim direktivama pa će se tako od 1. srpnja 2021. i u Hrvatskoj na uvoz dobara iz trećih zemalja za proizvode male vrijednosti - do 22 eura (do 160 kuna) - plaćati PDV.

Usklađenje s europskim direktivama zakonskim se izmjenama provodi i kada je riječ o prodaji dobara na daljinu.

Kada je riječ o fiskalizaciji, početkom iduće godine istječe prijelazno razdoblje za fiskalizaciju prodaje putem samoposlužnih uređaja i obvezu iskazivanja QR koda na svakom izdanom i fiskaliziranom računu.

Naime te su obveze propisane već zakonskim izmjenama koje su na snazi od početka ove godine, ali je za prilagodbu dan rok od godinu dana pa njihova primjena kreće 1. siječnja 2021.

  • +1

Zagreb: Cijepljenje prvih zdravstvenih djelatnika u KB-u Dubrava

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravila je porezno rasterećenje, upozorivši kako porezna davanja nisu jedino što opterećuje poduzetnike, već je potrebna sveobuhvatna reforma sustava neporeznih i parafiskalnih davanja.

Na inicijativu HUP-a u porezno priznate rashode uključeno je i cijepljenje protiv zaraznih bolesti koje poslodavac plaća radnicima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!