ISTRAŽIVANJE

Poduzetnici se protive državnim potporama

14.07.2010 u 12:37

Bionic
Reading

Više od 60 posto hrvatskih poduzetnika smatra da državne potpore uglavnom ili uopće nisu opravdane, a najviše bi trebalo smanjiti potpore brodogradnji i željeznici, pokazuju rezultati prvog istraživanja o informiranosti poduzetnika i drugih ciljnih skupina o zaštiti tržišnog natjecanja u Hrvatskoj

U istraživanju su sudjelovali predstavnici poslovne zajednice, lokalne uprave, građani i studenti, a glavni cilj je bio utvrditi upoznatost ispitanika s radom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, njihova iskustva u kontaktu s agencijom, stavove o dodjeli državnih potpora te razinu informiranosti o novom zakonu koji stupa na snagu 1. listopada.

Istraživanje je pokazalo da se većina građana i ispitanika iz poslovnog sektora i lokalne samouprave zalaže za smanjenje državnih potpora osobito u sektorima brodogradnje, željeznice i trgovine. Smatraju da je rast potpora opravdan jedino u prerađivačkoj industriji i turističkom sektoru.

S druge strane studenti se generalno zalažu za rast potpora u gotovo svim sektorima, najviše u poljoprivredi i turizmu. 'Ovakvi stavovi studenata govore o profesorima i njihovom odnosu prema intervencijama države u gospodarstvu', komentirala je Olgica Spevec, predsjednica Agencije. Prema njezinu mišljenju, poduzetnici su svjesni da treba smanjiti potpore, jer one narušavaju tržišno natjecanje i značajno utječu na porezni pritisak.

Na pitanje treba li država spašavati privatna poduzeća pred stečajem, velika većina ispitanika iz poslovne zajednice i lokalne samouprave smatra da država to ne treba činiti. S takvim je stavom suglasno tek 40 posto građanstva, a čak 55 posto studenata smatra da bi država ipak trebala pomoći takvim tvrtkama.

Istraživanje je pokazalo da većina poduzetnika uočava nepravilnosti na tržištu, ali samo pet posto njih je uložilo žalu agenciji. 'Mali broj prijava rezultata je činjenice da je za žalbu potrebno imati čvrsto utemeljenje činjenice', komentirala je Olgica Spevec, predsjednica AZTN-a.

Kao najčešći primjer držanja monopolističke pozicije na hrvatskom tržištu, većina ispitanika navela je Hrvatsku elektroprivredu