MODERNA TVORNICA

Podravka otvorila novi pogon Belupa vrijedan više od pola milijarde kuna

16.05.2017 u 13:14

Bionic
Reading

Nova Belupova tvornica krutih, polukrutih i tekućih oblika lijekova nakon četiri godine izgradnje u utorak je otvorena u Koprivnici. Riječ je o greenfield investiciji vrijednoj više od 530 milijuna kuna koja je dobrim dijelom financirana iz vlastitih sredstava (40 posto), dok je ostatak kapitala namiren iz kredita HBOR-a

Već se u rujnu očekuje početak proizvodnje lijekova nove generacije na 20.000 kvadratnih metara površine, od čega većina otpada na takozvane čiste sobe. Dok se čekaju potrebne dozvole za proizvodnju lijekova, u pogonima će se proizvoditi kozmetika. Proizvodnja je orijentirana na izvozna tržišta, njih čak 16, s fokusom na Rusiju i istočnoeuropske zemlje.

Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa, istaknuo je kako su u tvornicu budućnosti uložili velik novac. 'U punih 47 godina od osnutka Belupova ulaganja nisu stala nijedan dan i to nam je donijelo poziciju drugog po veličini proizvođača lijekova u Hrvatskoj te jednog od najprivlačnijih poslodavaca. Pretežito smo izvozno orijentirani i preko 50 posto prihoda ostvarujemo na inozemnim tržištima. Sva smo svoja znanja i kreativne potencijale stavili u službu stvaranja novih radnih mjesta i nove baze za proizvodnju', rekao je Kolarić, dodavši kako su svjesni toga da im budućnost mogu osigurati samo nova tržišta i inovacije, ali i dobro educirani zaposlenici, kojih u Belupu ima oko 1400.

Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke i Nadzornog odbora Belupa, poručio je kako se radi o jednoj od najznačajnijih greenfield investicija u regiji u području farmaceutike koja će omogućiti otvaranje 200 radnih mjesta.

  • +6
Premijer Plenković otvorio je novu tvornicu Belupo Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

'Često se provlači teza kako naša zemlja nije povoljna za investicije, a danas ovdje svjedočimo da tome nije tako. Među izvođačima građevinskih radova i opreme angažirano je preko 90 posto domaćih tvrtki i tako smo stvorili dodatnu vrijednost za domaće gospodarstvo', rekao je Pucar, dodavši kako je investicija financirana 40 posto iz vlastitih sredstava, dok je ostatak namiren kreditima HBOR-a. 'Belupo danas prednjači u razvoju novih proizvoda, ali najmodernija tehnologija samo je kotačić u uspjehu i razvoju, a presudni su faktor ljudi. Mnoge se stvari mogu kupiti, ali tradicija se gradi naraštajima', zaključio je Pucar.

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako mu je veliko zadovoljstvo otvoriti tvornicu koja će zaposliti nekoliko stotina ljudi, što je ogroman uspjeh za Koprivnicu. Pohvalio se gospodarskim pokazateljima i projekcijama rasta BDP-a koje se konstantno korigiraju na gore te smanjenjem javnog duga, što nas vodi k ispunjavanju kriterija za ulazak u eurozonu. 'Posebno raduje rast industrijske proizvodnje, izvoza i potrošnje te pad nezaposlenosti. Do 2019. godine čak i EK očekuje pad nezaposlenosti ispod 10 posto', istaknuo je, obećavši nastavak strukturnih reformi koje trebaju omogućiti učinkovitije pravosuđe, zdravstveni te mirovinski sustav.

'Projekti poput ove tvornice su pravi put za razvoj Koprivnice, sjevera Hrvatske i svih nas. Belupo i Podravka predstavljaju perjanice hrvatskog gospodarstva i sve što Vlada i institucije mogu učiniti za stvaranje boljeg okvira za njihovo poslovanje to će i napraviti', zaključio je Plenković.