NEMA IM DRUGE

Podgorica sve bliža aranžmanu s MMF-om

26.01.2010 u 12:39

Bionic
Reading

Najava aranžmana s MMF-om nikoga u Crnoj Gori ne ostavlja ravnodušnim. Vlast, kako god da odluči, sigurno će se kajati. Zato se tako dugo i premišlja. A izbora – praktično nema

U Centralnoj banci Crne Gore već godinu dana tvrde da je dogovor s MMF-om neophodan, jer bi imao stabilizirajuće djelovanje na posustalo crnogorsko gospodarstvo. 'Crnoj Gori je potrebna pomoć izvana. Ono što nudi MMF je trenutno najjeftinije. Na taj način bi smo rješili problem financiranja javne potrošnje u ovoj godini i minimizirali troškove otplate kamata', kaže glavni ekonomist te institucije Nikola Fabris.

'Što se tiče vlade, izvjesno je da do sada ona nije prihvatala aranžman sa MMF-om. Ali, ukoliko pogledate neke posljednje izjave koje su dolazile iz ministarstva financija, one su išle u tom smjeru da postoji prostor za zaključenje aranžmana', ističe on i dodaje da bi dogovor sa MMF-om povećao kredibilitet Crne Gore i njene gospodarske politike.

Vlada ne želi kontrolu

I u opoziciji smatraju da Crna Gora mora sklopiti aranžman sa tom međunarodnom institucijom koji bi, pored ostalog, bio i signal investitorima da neko sa strane kontrolira trošenje novca. To je ključni razlog zašto je prije pet godina Podgorica odbila da potpiše sporazum sa MMF-om.

Konstatirajući da se sada Crna Gora nalazi u mnogo nepovoljnijoj poziciji, visoki dužnosnik Demokratskog centra Goran Đurović za Deutsche Welle je rekao: 'Oni, naravno, mjesecima odlažu taj aranžman iz prostog razloga što se očekuje priljev nekih sredstava ili ugovor s nekim komercijalnim bankama o nekom kreditu koji neće zahtjevati strogu financijsku kontrolu koju nameće MMF. Međutim, ovih dana vidimo da nema tih povoljnih komercijalnih aranžmana ili nekog prihoda od neke privatizacije koja će pokriti manjak u budžetu tako da će se, smatram, taj aranžman sa MMF-om, gotovo izvjesno odraditi.'

Teški uvjeti

MMF ne postavlja više tako rigorozne uvjete kao nekada, ali da oni i dalje postoje, to je sigurno. A oni se, prije svega, odnose na smanjenje javne potrošnje i izdataka u socijalnom području, što za Crnu Goru znači da gotovo 60 posto zaposlenih ne može više dobijati plaću iz državne blagajne! Također, nagovješteno je da će MMF izvršiti kontrolu stanja i u nekim velikim nerentabilnim sustavima, a mogao bi zatražiti i odlaganje crnogorskog 'posla stoljeća', odnosno početak gradnje autoceste od jadranske obale do granice sa Srbijom, koji donosi velike troškove i koji će biti rentabilan tek za 17 godina.

Zato bi aranžman s MMF-om vlada premijera Mile Đukanovića mogla da iskoristi kao opravdanje da bi sprovela mjere i donijela odluke za koje nema hrabrosti.

Kratkoročno, do 300 milijuna eura

U MMF-u, čija delegacija je jučer počela posjetu Podgorici, očekuju da će ove godine uslijediti realno smanjenje zarada i pad kreditne aktivnosti banaka u Crnoj Gori.

Iz crnogorskog Ministarstva financija je saopćeno da bi, ukoliko dođe do sklapanja aranžmana, on bio kratkoročan: najviše na 18 mjeseci, a iznosio bi od 150 do 300 milijuna eura.